İdam edilirse şehitliğe gömülecek

Güncelleme Tarihi:

İdam edilirse şehitliğe gömülecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'de ölüm cezasına çarptırılan bir mahkum, Vietnam Savaşı'ndaki hizmetlerinden dolayı ‘Askeri Pembe Kalp Madalya’sıyla ödüllendirildi. 1968 yılında Khe Sanh kuşatmasında yaralanan 48 yaşındaki Manuel Pina Babbitt, gazi madalyasını cuma günü tutuklu bulunduğu San Quentin Hapishanesi'nde sade bir törenle aldı.

Babbitt, böylece, idam edildikten sonra savaş kahramanlarının defnedildiği Arlington Ulusal Mezarlığı'na gömülme hakkını da kazanmış oldu.

1980 yılında evine hırsızlık için girdiği 78 yaşında bir kadını öldürdüğü için idama mahkum edilen Babbitt, tören sonrasında madalyasını kasaya koyması için annesine verdi.

Avukatları, Babbitt'in savaşta gördüğü kanlı manzaralar ve aldığı kafa darbelerinin ruh dengesini bozduğunu öne sürerek, cezasının hafifletilmesi isteğiyle davayı temyize götürdüler. Ancak, temyizden istedikleri cevabı alma şansları az. California Savcısı Dan Lungren ise, Babbitt'in ödülünü açıklayan bildiride ödülün Babbitt'in doğal bir hakkı olduğuna, bunun kamuoyunu etkilemek için yapılmadığına dikkat çekti.

1967'de ABD Donanması'na katılan ve 77 gün Khe Sanh'da kalan, binlerce Vietnamlının öldüğü ve yaralandığı, 500 ABD askerinin öldüğü kuşatmada yaralanan Babbitt, savaştan sonra merkeze alınmış, ancak ‘aşırı sinirli’ olduğu gerekçesiyle donanmadan uzaklaştırılmıştı. Babbitt'in davasının temyiz sonucu henüz belli olmadığı için, idam günü saptanmadı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!