Hz. Muhammed karikatürleri görevden etti

Güncelleme Tarihi:

Hz. Muhammed karikatürleri görevden etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 11:26

Fransız gazetesi France Soir'ın Mısır kökenli Fransız sahibi işadamı Raymond Lakah, Danimarka gazetesi Jyllands-Posten'in yayımladığı Hz. Muhammed karikatürlerinin France Soir'da yeniden yayımlanmasının ardından yayın yönetmeni Jacques Lefranc'ı görevden aldı.

Haberin Devamı

Lakah, yaptığı yazılı açıklamada, “Jacques Lefranc'ı, her bir bireyin samimi inançlarına güçlü saygı duydu ğunun bir ifadesi olarak yayın yönetmenliği görevinden almaya karar verdiğini” ifade etti. Lakah, açıklamasında, Müslüman topluma ve bu yayından dolayı öfke ve kızgınlık duyan herkese özürlerini sundu.

Fas'ta France Soir'ın satışı yasaklanırken, Tunus'ta ise gazetenin karikatürlerin yayımlandığı 1 Şubat 2006 tarihli sayısı toplatıldı.

Fas İletişim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hz. Muhammed'in karikatürlerinin basın özgürlüğü bahanesiyle yayımlanmasına tepki olarak gazetenin Fas topraklarına girişinin yasaklandığı belirtilirken, Tunus'un resmi ajansı TAP'taki haberde, ülkedeki basın kanununun gereklerine uygun olarak gazetenin karikatürlerin yayımlandığı sayısının toplatıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Gazze'de ise silahlı Filistinli gruplar, bir bildiri yayımlayarak Fransa ve Danimarka'yı tehdit etti. El Aksa Şehitleri Tugayları ”ortak komutası” ile Halk Direniş Komitesi imzalı bildiride, Gazze ve Batı Şeria'daki bütün Fransız, Danimarkalı ve Norveçlilerin “hedef alınacağı” tehdidinde bulunuldu.

Bu arada, ürünleri boykot edilen İsveç-Danimarka sütlü mamuller şirketi Arla Foods, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yağ sıkıntısı olasılığını bildirdi.

ARLA FOODS 125 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK

Danimarka basınında Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımlanmasından sonra birçok Arap ülkesinde boykot edilen Danimarka-İsveç sütlü mamuller şirketi Arla Foods 125 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı.

Şirket sözcüsü Astrid Nilsen, satışlarının Arap ülkelerinde cumartesi gününden itibaren tamamen durduğunu ve günde 1 milyon 340 bin avro kaybettiklerini, bu nedenle yarından itibaren Danimarka'nın Bislev bölgesindeki fabrikadan 125 kişinin işten çıkarılacağını belirtti.

Nilsen, satışların başta Körfez ülkeleri olmak üzere Kuzey Afrika ülkelerinde de durduğunu kaydetti.

Sözcü 800 kişinin çalıştığı Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki fabrika da dahil olmak üzere Arap ülkelerindeki fabrikalarda, çalışanların işten çıkarılmasının öngörülmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Arla Foods şirketi, Arap ve Müslüman ülkelerde tüketilen Danimarka ürünlerinin boykot çağrısının ilk hedeflerinden biri olmuştu.

DANİMARKA

Arap ve Müslüman ülkelerde tüketilen Danimarka ürünlerinin boykot çağrısının ilk hedeflerinden biri olan şirketten yapılan açıklamada, BAE piyasasındaki pay oranlarının yüzde 65-70 olduğu ve satış yapmazlarsa piyasada yeterince yağ olmayacağını duyurdu. Şirket, boykot yüzünden günde yaklaşık 1.3 milyon avro kaybettiğini ve bu olayı çok ciddiye aldıklarını açıkladı.

Danimarka'nın muhafazakar gazetesi Jyllands-Posten'in 30 Eylül'de ”ifade özgürlüğü” adına yayımladığı 12 serilik Hz. Muhammed karikatürlerine, Norveç gazetesi Magazinet de 10 Ocak'ta yer vermiş, karikatürlerin yayımlanması, İslam dünyasının tepkisini çekmiş ve birçok Müslüman ülke, örgüt ve kurum Danimarka ve Norveç ürünlerini boykot çağrısında bulunmuştu. Bunun ardından karikatürleri yayımlayan gazeteler üzüntülerini bildirmiş, Danimarka Başbakanı da şahsı adına özür dilemişti.

Haberin Devamı

Olay bununla kapanmazken, dün de Fransız ve Alman gazetelerinde aynı karikatürlerin yayımlanması, Arap ve Müslüman ülkelerinde giderek daha çok tepki duyulmasına yol açıyor.

FRANSA DIŞİŞLERİ'NDEN KARİKATÜR ELEŞTİRİSİ

  

Bu arada, Fransa Dışişleri Bakanlığı, Hazreti Muhammed'in karikatürlerinin Fransız gazetesi France Soir tarafından yayınlanmasına sert çıktı.

  

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, ”Fransa'nın, bireyleri inanışlarında veya dini inançlarında yaralayanları kınadığı” belirtilerek, “Fransa'nın ifade özgürlüğüne bağlı bir saygı ve hoşgörü ülkesi olduğu” vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!