Hz. İsa’nın yaşadığını kanıtla

Güncelleme Tarihi:

Hz. İsa’nın yaşadığını kanıtla
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 00:00

İtalya’da Hz. İsa’nın 1’inci yüzyılda yaşadığının kanıtı olmadığını öne süren bir ateist, bir rahiple mahkemelik oldu. Rahibin ateisti kınaması üzerine yargıç, din adamını Hz. İsa’nın yaşadığını kanıtlamaya davet etti.

Her şey bir ara din eğitimi almaya başladıktan sonra ateizmi tercih eden emekli ziraat uzmanı Luigi Cascioli’nin birkaç yıl önce "Hz. İsa Masalı" diye bir kitap yayınlayıp Hz. İsa’nın yaşadığına dair kanıt olmadığını savunmasıyla başladı. Bunun üzerine rahip Enrico Righi, konuyla ilgili kaleme aldığı bir yazıda Hz. İsa’nın 2000 yıllık bir gerçek olduğunu savunarak, aksi görüşteki Luigi Cascioli’yi kınadı. Cascioli ise "yaygın inancı suistimal ettiği" gerekçesiyle rahipten şikayetçi oldu ve Hz. İsa’nın yaşadığının kanıtlanmasını istedi. Yerel mahkeme başvuruyu kabul etmezken, geçtiğimiz günlerde Yüksek Mahkeme, davaya bakılabileceğine karar verdi. Bunun üzerine Viterbo’daki yargıç da, ay sonuna kadar rahibi Hz. İsa’nın yaşadığını kanıtlamaya davet etti.

Cascioli, ilk Hıristiyan yazarların, İsa’yı, 1’inci yüzyılda Filistin’de yaşayan ve Roma karşıtı Yahudi bir isyancı ile karıştırdığını, kilisenin birini başka birinin yerine koyarak halkı kandırdığını öne sürüyor. Romalı tarihçiler Tacitus ve Suetonius’un da İsa anlamına gelen "Christus" ile "Chrestus" isimlerini kullandıkları biliniyor. Rahip Righi ise hem dini belgeler hem de o dönemde yazılmış din dışı belgelerde Hz. İsa’nın varlığından söz edildiğini belirterek, "Eğer Cascioli gün ortasında güneşi göremiyorsa, ben gördüğüm için beni dava edemez" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!