Humuslu kurtuluş

Güncelleme Tarihi:

Humuslu kurtuluş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2007 00:00

Mart ayında Filistin’de kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston’un 114 günlük esareti sona erdi. Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın Başbakanı İsmail Haniye’nin evinde humuslu, yumurtalı kahvaltıya davet edilen Johnston için BBC Kudüs bürosunda ise şampanyalar patladı. Johnston’un Doğmuş aşiretinin İslam Ordusu tarafından tutulduğu öne sürülmüş, aile bu iddiaları reddetmişti.

BBC muhabiri Alan Johnston’un Filistin’deki 114 günlük esareti son buldu. Hamas’ın muhabiri kaçırdığı öne sürülen İslam Ordusu ile yaptığı yoğun pazarlıklar sonucunda Johnston’un serbest kaldığı açıklandı. İslam Ordusu, Gazze Şeridi’nde etkin olan Doğmuş aşireti tarafından kontrol ediliyor, lideri de Mümtaz Doğmuş.

Dün sabaha karşı özgürlüğüne kavuşan Alan Johnston, sonrasında Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın tanıdığı ancak El Fetih’in görevden aldığı Başbakan İsmail Haniye’nin Şatti mülteci kampındaki evinde humuslu, beyaz peynirli kahvaltıda ağırlandı. "Özgürlük, harika bir duygu" diyen Johnston, esaret günlerini ise şöyle anlattı: "Son 16 hafta, tabii ki hayatımın en kötü dönemiydi. Diri diri gömülmüş gibiydim, dünyadan tecrit edilmek ürkütücüydü. Tehlikeli ve ne yapacağı kestirilemeyen kişilerin elindeydiniz. Ve sonunda ne olacağını bilmemenin korkusuyla yaşıyorsunuz."

FETVA CANINI KURTARDI

24 saat boyunca el ve ayak bilekleri zincirli olarak yaşadığını, işkence gördüğünü, ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen, Johnston, kendisine verilen radyo sayesinde BBC’nin yayınlarını izleyip yaşamak için cesaret bulduğunu belirtti. Johnston, Gazze’de etkin olan bir din adamının fetvası ve Hamas ile İslam Ordusu arasında yapılan bir anlaşma sonrasında salıverildi. Anlaşmaya göre Hamas, rehinecilere karşı suçlamada bulunmayacak, örgütün lideri Hattab el Makdisi’nin serbest bırakılmasına karşılık, İslam Ordusu da 9 Hamas yetkilisini salıverecek.

Hamas, muhabirin serbest bırakılmasının, örgütün Gazze Şeridi’nde istikrar ve güvenliğin sürdürülmesindeki gücünü göstermesi açısından dünyaya bir mesaj olduğunu bildirdi. Hamas lideri Haniye, "Geçtiğimiz aylarda salıverilmesi için çok çaba sarfettik. O Hamas dostu bir kişi" dedi. Hamas, bir yıldır Gazze’de alıkonulan İsrailli asker Gilad Şalit için
/images/100/0x0/55ea0a2af018fbb8f8660d76
de yakında anlaşmaya varılmasını umduğunu söyledi. Gazze’de kontrolü ele geçiren ve dünyanın tecrit ettiği Hamas’ın bu tür adımlarla sempati toplamaya çalışıyor.

Hamas’la kahvaltı

BBC muhabiri Johnston, Hamas üyeleri tarafından Doğmuş aşiretinin elinden yaka paça teslim alınıp, Hamas’ın Başbakanı İsmail Haniye’ye götürüldü. Haniye’nin kahvaltı sofrasında humus, beyaz peynir, haşlanmış yumurta, domates, salatalık, felafel, fasulye pilaki ve meyve suyu vardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!