Hristofyas 'garantörlük gerekmez' dedi

Güncelleme Tarihi:

Hristofyas garantörlük gerekmez dedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 09:40

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, “çağdaş bir ülkede garantörlüğe gerek olmadığını” savundu.

Rum haber ajansına göre, Kıbrıs Türk tarafına yapılan açıklamalarla ilgili soru üzerine Dimitris Hristofyas, doğrudan müzakerelerden ayrılma konusunu hiçbir zaman gündeme getirmeyeceğini ifade ederek, herhangi bir baskıyı kabul etmeyeceğini söyledi. Hristofyas, “Kıbrıs sorununun çözümlenmesi için kimin siyasal iradesi var ve kimin yok bellidir” dedi.

Garantörlükle ilgili bir soruya karşılık da Hristofyas, “Çağdaş bir ülkede garantörlüklerin varolması doğal değil” dedi.

Doğrudan müzakerelerde Kıbrıs'taki İngiliz üsleri konusunun ele alınıp alınmayacağıyla ilgili soru üzerine de Rum lider, “şu anda böyle bir konunun ele alınmayacağını ve böyle bir konunun gündemde olmadığını” bildirdi. Hristofyas, “(KKTC Cumhurbaşkanı) Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi, 'işgalin' son ermesi için bir anlaşmaya varmamızı umarım” diye konuştu.

MOSKOVA ZİYARETİ

Bir soru üzerine, kasım ayında Moskova'ya yapacağı ziyareti “çok önemli” olarak niteleyan Hristofyas, “Maalesef Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyesi olarak seçildi ve bunun için 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin' BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ülkelerle sürekli temas durumunda bulunması gerekiyor” dedi.
Rusya'nın, Rum yönetiminin mücadelesini her zaman desteklediğini ifade eden Hristofyas, iki ülke arasında ilişkileri güçlendirmeleri gerektiğini anlattı.

YARIN ÇİN'E GİDECEK

Bu arada Hristofyas, 24-25 Ekim'de başkent Pekin'de düzenlenecek Avrupa Asya Forumu (ASEM) Zirvesi'ne katılmak amacıyla yarın Çin Halk Cumhuriyeti'ne gidecek.
Rum lider, kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yarın saat 10.00'da KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Lefkoşa ara bölgede biraraya gelecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!