Hrisostomos: Türkiye'yi dava edeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Hrisostomos: Türkiyeyi dava edeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2009 15:03

Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Kıbrıs Kilisesi’nin, haklarını ihlal ettiği ve kuzeydeki mülklerine el koyduğu gerekçesiyle Türkiye hakkında, Eylül ayında AİHM’ye başvuracağını bildirdi.

Güney Kıbrıs'taki gazeteler, KKTC'de 15 bin Türkiye Cumhuriyeti kökenli ‘yerleşik' kişiye vatandaşlık verileceği iddiaları sonrasında Güney Kıbrıs'tan gelen tepkilere dün de Başpiskopos Hrisostomos’un dahil olduğunu yazdı. Hrisostomos Kıbrıs’ın kuzeyine vatandaşlık verilen Türklerin yerleştirilmesine karşı olduklarını da kaydetti.

TÜEKİYE'Yİ NÜFUS YAPISINI BOZMAKLA DA SUÇLADI 

Haberin Devamı

Cyprus Mail’in haberine göre dün Polonya dönüşü, Larnaka Havaalanı'nda yaptığı açıklamada Hrisostomos, “Yerleşiklerin Kıbrıs’ta yeri olmadığını ve Türkiye’nin bu kişileri adaya getirmesinin tek sebebinin nüfus yapısını bozmak olduğunu” öne sürdü.

Hrisostomos, Rum kilisesinin 35 yıldan bu yana beklediğini ve bu sürenin çok fazla olduğunu söyledi ve Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde üçlü dava başvurusunda bulunacaklarını açıkladı.

ESKİ MÜLKLER İÇİN ŞİKAYETÇİ OLACAKLAR

Bu üçlü başvurunun, KKTC’de bulunan kiliselere giderek ayin yapmalarına, kiliseleri onarmalarına ve eski mülklerini kullanmalarına izin verilmemesi sebebiyle açılacağını belirten Hrisostomos, hukukçuların tam olarak hazır olduğunu ve gelecek ay söz konusu davaları açma girişimini gerçekleştireceklerini ekledi.

Gazete kuzeydeki birçok kilisenin 1974’ten bu yana ahır, dükkan, kümes, gece kulübü, kütüphane, kültür merkezi, morg, cami ve askeri tesis olarak kullanıldığı iddia etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!