Hollanda'dan 'ithal gelin' önlemi

Güncelleme Tarihi:

Hollandadan ithal gelin önlemi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 10:02

Hollanda, "ithal gelinleri" azaltmak üzere yeni bir uygulama başlatıtor. Hollanda’ya göç etmek isteyenlerin zorunlu olarak katılacağı dil ve kültür testi ugulamasının, Hollanda’nın Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerinde Mart ayından itibaren uygulamaya başlanacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Geçen yıl Hollanda Parlamentosu’nca onaylanan bir düzenleme ile başta "ithal gelinler" olmak üzere, bu ülkeye yönelik göçü azaltmayı amaçlanıyor. Bu düzenlemeyle Hollanda’ya göç etmek isteyenlerin Hollanda dili ve kültürü testinden geçmeleri öngörülüyor. Testin, Mart ayından itibaren Hollanda’nın Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerinde uygulanmaya başlanacağı belirtildi.

350 EURO ÖDENECEK

Dünya çapındaki Hollanda Büyükelçilik ve Konsolosluklarınca uygulanacak teste katılmak isteyenler 350 euroyu ödemeleri gerekecek. "Sıkı ve zor" olacağı belirtilen testte başarı sağlanması için 250-350 saatlık bir hazırlık gerekeceği hesaplanıyor.

Hollanda diplomatik temsilciliklerinde uygulanacak teste girmek isteyenlere yardımcı olmak amacıyla yeni bir sektör oluşması bekleniyor. Halen çeşitli büyükelçiliklerdeki vize uygulamasında devrede olan şirketlerin test konusunda da hizmet verebileceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

Başta Türkiye ve Fas olmak üzere, çeşitli ülkelerden binlerce insanın katılması beklenen test sırasında 500 kelimenin temel alınacağı belirtiliyor.

Hollanda hükümeti, söz konusu test sayesinde göçmenlerin Hollandaca’yı daha iyi öğreneceğini, ülkede daha iyi bir yaşam sağlayacağını öne sürüyor.

"İthal gelinleri" olayına Avrupa’nın birçok ülkesinde pek olumlu bakılmıyor. Türkiye gibi ülkelerden evlenmek üzere Avrupa’ya giden gelinlerin göç ettikleri ülke konusunda bilgi sahibi olmadığı için çocuklarının entegrasyonuna katkıda bulunmadığı öne sürülüyor.

Aile birleşmelerinin yoluyla her yıl Hollanda’ya 40 bin yabancı girdiği, bu kişilerin 6-7 binin Türk olduğu ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!