Hollanda Patriot’unu geri çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Hollanda Patriot’unu geri çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2014 01:45

Hollanda hükümeti, Türkiye’de konuşlandırılan Patriot füze savunma sistemlerini “Suriye’nin Türkiye’ye karşı balistik füze tehdidi azaldı” gerekçesiyle geri çekme kararı aldı.

Haberin Devamı

BBC’nin haberine göre, 2015 Ocak sonunda uygulanacak geri çekme kararı Hollanda Parlamentosu, NATO, Türkiye, ABD ve Almanya’ya iletildi.

‘Tehdit azaldı’

Hollanda Savunma ve Dışişleri Bakanları’nın imzasını taşıyan mektupta, Suriye’den Türkiye’ye yönelik füze tehdidinin azaldığı kaydedildi. Hollanda’ya ait bataryalar, 2013 yılının Ocak ayından bu yana Adana’da konuşlandırılmıştı. Bataryalarla birlikte, 200 personel de Türkiye’ye gönderilmişti.

Hollanda hükümetinin Patriot’ları geri çekmesinin bir diğeriyse maliyet… Türkiye’ye yapılan yardımın yıllarca süremeyeceğinin belirtildiği mektupta, 7 gün 24 saat çalışan sistemin maliyetine de dikkat çekildi. Mektupta, sistemin Türkiye’de yeterince bakım göremediği ve çökme tehlikesinin bulunduğuna da yer verildi.

Hollanda’nın yanı sıra Almanya Kahramanmaraş’ta, ABD de Gaziantep’te Patriot sistemi konuşlandırdı. 160 kilometre menzile sahip sistem sınıra yerleştirildiğinde, NATO’nun Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturacağı iddia edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!