‘Hitler’i soykırıma müftü ikna etti’

Güncelleme Tarihi:

‘Hitler’i soykırıma müftü ikna etti’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 20:35

Netanyahu’nun ‘Hitler’i Yahudi soykırımına Kudüs Müftüsü ikna etti’ şeklindeki sözleri büyük tepki çekti. Yahudi tarihçiler Netanyahu’yu ‘tarihi çarpıtmakla’ suçladı. Filistinlileri suçlayan bu açıklamaya hem Almanya hem de Filistinli yetkililer tepki gösterdi.

Haberin Devamı

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Almanya’ya yapacağı dünkü ziyaret öncesinde Nazi lideri Adolf Hitler’i Yahudi soykırımına o dönemin Filistinli müftü Hacı Emin El Hüseyni’nin ikna ettiği yolundaki sözleri hem büyük tartışma hem de büyük tepki çekti. Tarihçi ve siyasetçiler, Nazi sempatizanı olduğu bilinen Hüseyni’nin 1941 yılındaki Berlin ziyaretinden çok önce Yahudilere yönelik katliamların başladığına işaret ettiler. Filistin yönetimi de Netanyahu’ya tepki gösterdi. İsrail basınında yer alan haberlere göre, önceki gün Kudüs’te düzenlenen ‘37’nci Dünya Siyonist Kongresi’nde’ konuşan Netanyahu, “Hitler Yahudileri yok etmek değil sürgün etmek istemişti. Filistin Müftüsü Hacı Emin Hüseyni Berlin’e giderek ona, ‘Yahudileri sürgün edersen hepsi buraya (Filistin’e) gelir’ dedi. Hitler, ‘Peki ne yapayım onlara’ diye sordu. Hüseyni ‘Onları yak’ dedi” iddiasında bulundu. Netanyahu’nun, Yahudi soykırımı için Hitler yerine Filistinlileri suçlayan açıklamaları sosyal medyada büyük tepki çekerken, İsrail medyasında da Netanyahu’nun bu iddiasının “Yahudi soykırımını inceleyen en önemli tarihçiler tarafından bile reddedildiği” yönünde haberler yer aldı.

Haberin Devamı

FİLİSTİN: “ÜZÜCÜ BİR GÜN”

Filistin başmüzakerecisi ve Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saeb Erekat, “İsrail hükümetinin lideri komşusundan, tarihin en kanlı savaş suçlusu 6 milyon Yahudi’nin katili Adolf Hitler’i aklayacak kadar nefret ediyorsa tarihin üzüncü bir günüdür” dedi. Hitler yönetimi, 1939-1945 döneminde Yahudiler başta olmak üzere Romanlar, Nazi aleyhtarı Almanlar, engelliler, savaş tutsakları gibi grupları sistematik olarak katletmişti.

BU İDDİA YANLIŞTIR

İsrail’deki Yahudi Soykırımı Müzesi Yad Vashem’in baş tarihçisi Tel Aviv Üniversitesi’nden Dina Porat, “Hitler’e önce müftünün Yahudileri öldürmesi ya da yakmasını söylediğini iddia etmek doğru değil. Hitler’in ideolojisinde Yahudileri dünyadan temizlemek müftü ile görüşmesinden çok, çok önce şekillenmişti” dedi. Porat ve diğer uzmanlara göre Yahudilerin öldürülmesi 1941 yılının haziran ayında başladı. Dina Porat, “Tarihten biraz anlayan ve tarihçi Profesör Benzion Netanyahu’nun (Netanyahu’nun babası) evinde büyümüş biri bunu daha iyi bilmeliydi. Naçizane görüşüme göre, müftünün Hitler’e fikri verdiği yanlıştır” dedi.

Haberin Devamı

İsrail İşçi Partisi lideri Isaac Herzog, Netanyahu’yu eleştirerek, “Bu tehlikeli bir şekilde tarihi tahrif etmektir. Holokost’u, Nazizm’i ve Hitler’in halkımıza yönelik korkunç felaketini küçülten bu açıklamayı düzeltmeye çağırıyorum” dedi.

SOYKIRIM ALMANYA’NIN SUÇUDUR

Almanya Başbakanı Merkel’in sözcüsü Steffen Seibart, Nazilerin korkunç ırkçılığının Holokast’a (Yahudi soykırımına) neden olduğunu belirterek, “Bu Alman okullarında unutulmasın diye okutuluyor. İnsanlığa karşı işlenen bu suçun sorumluluğunun Almanlara, bize ait olduğunu biliyoruz” dedi.

FİLİSTİN LİDERİYDİ

Hacı Emin, Filistin İngiliz manda yönetimi altındayken Kudüs müftüsü seçilmiş, Filistinlilerin lideri olmuştu. Nazi sempatizanı olan 28 Kasım 1941’de Berlin’de Hitler ile görüşen müftü, 1948’de İsrail devletinin kurulması üzerine Filistinlilerin Yahudiler karşısında uğradığı yenilginin sorumlusu görüldü. Beyrut’ta sürgünde ölene kadar Filistin davası için mücadele etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!