Hindistan ve Pakistan'a 'sakin ol' çaÄŸrısı

Güncelleme Tarihi:

Hindistan ve Pakistana sakin ol çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2001 12:18

ABD ve Birleşmiş Milletler (BM), Hindistan ile Pakistan arasında tehlikeli biçimde tırmanan gerilim üzerine tarafların sakinleşmelerini ve sorunlarına diyalogla çözüm bulmalarını isteyen mesajlar yayınladılar.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Reeker, İslamabad ve yeni Delhi yönetimlerinden gelecek hafta Nepal`de yapılacak olan Güney Asya konferansı sırasında, Keşmir konusundaki sorunu çözmek için çaba harcamalarını istedi ve diyaloga ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.

ABD DışiÅŸleri Bakanı Colin Powell`ın Hint ve Pakistanlı liderlerinardından Ä°ngiliz ve Rus dışiÅŸleri bakanlarını da aradığını belirten Reeker, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimin azaltılması gerektiÄŸini söyledi.Â

Reeker, "her iki ülkeden de, diÄŸeri için iyi olmayacak bir çatışmadan kaçınma sorumluluÄŸu içinde hareket etmesini beklediklerini" açıkladı.   Â

Öte yandan, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de, Pakistan-Hindistan gerginliği yüzünden Pakistan ordusunun Afganistan sınırını savsaklamasından korktuklarını söyledi.

Haberin Devamı

Pentagon`daki basın toplantısında "Pakistan ordusunun henüz Afgansınırından asker çekmediğini" belirten Rumsfeld, "Gerilim yüzünden sınırdan kuvvet kaydırılırsa, Taliban ya da El Kaide militanlarının Afganistan`dan Pakistan`a kaçışı kolaylaşır. Bu da iyi olmaz" dedi.

Rumsfeld, iki ülke arasındaki durumun kötüleÅŸmesinin terörle mücadele ittifakı uçaklarının bölge üzerindeki uçuÅŸlarına da zarar verebileceÄŸini söyledi. Â

Bu arada BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref`i telefonla arayarak, İslamabad ve Yeni Delhi arasındaki sorunların barışçı bir şekilde çözülmesini istedi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!