Hindistan karışıyor: 71 ölü

Güncelleme Tarihi:

Hindistan karışıyor: 71 ölü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 08:48

Hindistan'da bir yolcu treni düzenlenen bombalı saldırı sonucu raydan çıkarak karşı yönden gelen bir yük treniyle çarpıştı. Olayda en az 71 kişi hayatını kaybederken, saldırıyı Maocu gerillalar tarafından desteklenen Polis Zulmüne Karşı Halk Komitesi (PCPA) üstlendi.

Haberin Devamı

KAZADAN İLK GÖRÜNTÜLER

Ülkede Maocu gerillaların yoğunlukta olduğu Batı Bengal eyaletinin Batı Midnapore bölgesinde bir tren meydana gelen bir patlama sonucunda iki vagon arasındaki bağlayıcı parça kırılınca raydan çıktı ve karşı yönden gelen bir yük treniyle çarpıştı.

Hindistan'ın Press Trust of India ajansı, Maocu gerillalar tarafından desteklenen PCPA isimli grubun, trene düzenlenen saldırıyı üstlendiğine dair bir telefon aldıklarını bildirdi.

Bu arada ajans haberinde, trenin raydan çıkması sonucu ölenlerin sayısının 71'e çıktığı, 120'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

Batı Bengal Emniyet Müdürü Bhupinder Singh de saldırının Maocu gerillalar tarafından düzenlendiğini teyit etti. Singh, "Bu açık bir sabotaj olayı. Ve bu işi Maocu gerillalar yaptı" açıklaması yaptı. 

Haberin Devamı

Maocu gerillalar son dönemdeki en kanlı eylemlerini Nisan ayında gerçekleştirerek, bir polis karakolunu basmış ve 76 güvenlik görevlisini öldürmüştü.

Öte yandan isyancılar, aralarında Batı Bengal’in de bulunduğu beş eyalette Cuma’dan Çarşamba’ya "kara hafta" törenleri düzenlenmesi ve yas tutulması çağrısı yaptı.

MAOCU GERİLLALAR KİMDİR?

Maocu gerillalar, silahlı mücadele ile Hindistan hükümetini devirmeyi amaçlayan isyancı grubu temsil ediyor. Hindistanlı yetkililere göre, isyancılar 2050 yılında hükümeti devirmeyi planlıyor.

İsyancılar, silahlı mücadelelerine 1967 yılında Batı Bengal eyaletindeki Naxalbari köyünde yapılan ayaklanma ile başladı. İlk dönemlerinde etkisiz kalan ve dağıtılan Maocu gerillalar, 1980’lerde tekrar ortaya çıktı.

Köylerdeki fakir çiftçileri silahlandırarak güç kazanmaya çalışan gerillaların silah teminatını, Çinli kaçakçılardan sağladığı biliniyor. İsyancıların liderliğini Kişenji takma adını kullanan Koteşvar Rao yaparken, politik lider rolünü Ganapati adındaki kişi yürütüyor.

Bugün Maocu gerillaların 6 ila 8 bini deneyimli olmak üzere 20 bin militan gücüne sahip olduğu tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!