Hıdırellez Almanya’da yağmurda kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Hıdırellez Almanya’da yağmurda kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 12:01

Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü, Almanya’nın Rheinland-Pfalz Eyaleti’ndeki Neuwied kentinde Hıdırellez etkinliği düzenledi.

Haberin Devamı

YAĞMURA rağmen coşkuyla kutlanan Hıdırelleze yüzlerce davetli katıldı. Kutlama, çeşme başında su salımı töreniyle başladı. Yapılan konuşmaların ardından Türk Halk Müziği (THM) Sanatçısı Sabahat Akkiraz, semah ve deyişler söyledi. Bulgaristan Ali Koç Baba Semah Ekibinin gösterisi, etkinliğin en ilgi çeken bölümlerinden oldu. Hayali Deniz Özgökbel kukla gösterisi, Özkan Birim ebru sanatı, Köln Halkevi ise halk danslarıyla etkinliğe renk kattı. Haydar Baba ile Hüseyin Baba’nın lokma gülbenkinin ardından konuklar yemeklerini yedi. Hıdırellez kutlaması halaylarla son buldu.

‘KUL SIKIŞMAYINCA HIZIR YETİŞMEZ’

Etkinlikte, Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü adına konuşma yapan Gülizar Cengiz, şunları söyledi: “Hıdırellez geleneği, bizim sadece Anadolu’da yaşadığımız ve yaşattığımız bir inanç değil, aynı zamanda çok geniş coğrafyada yaygın olarak kutlanan, insanlık tarihinin en önemli kültürel değerlerinden biridir. Hıdırellez her yıl 5 Mayıs’ın 6 Mayıs’a bağlandığı gece ve gün, dilekler dilenerek şenliklerle kutlanır. Bu gelenek binlerce yıldır Horasan’da, Anadolu’da, Balkanlar’da özel şenliklerle kutlanarak günümüze kadar gelmiştir. Alevi Bektaşi inancında Hızır’ın çok önemli bir yeri vardır. O, kendisini seven iyi insanların yardımına koşan Bozatlı Hızır’dır. Biri gurbete giderse onu Hızır’a emanet ederiz. ‘Bir yavru yolladım gurbet ellere/Emaneti sana Bozatlı Hızır/Seni Bekçi derler de nice ellere/Emaneti sana Bozatlı Hızır,’ deriz. ‘Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez’ sözü, bize bir umut kaynağıdır. Bereket ve bolluğu ifade etmek için ‘Hızır eli değmiş’ deriz. Hızır bazı yörelerde peygamber olarak kabul edilirken, bazı yörelerde bilge bir kişi olarak kabul edilir.”
Hıdırellezde dilenen dileklerin kabul olduğunu belirten Cengiz, konuşmasının devamında insanlık için barış, huzur ve eşitlik dileklerinde bulundu.

Haberin Devamı

BAŞKONSOLOS ELMA FİDANI DİKTİ

Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin ise şöyle konuştu: “Yağmurlu bir günde, Hıdırellezin coşkusunda, mutluluğunda bizleri bir araya getirdiği için Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü’nün tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum. Ne kadar doğru bilmiyorum ama eğer Hıdırellez’de yağmur yağarsa, ‘Hızır Aleyhisselam ile İlyas Peygamberin buluşmasına gökler o kadar sevinir ki, duramaz ağlar’ derler. Bugünü o anlamda görmek istiyorum. Yağan yağmur mutluluğumuzu, coşkumuzu etkileyecek bir şey değil esasında, ben bu yağmuru bir mutluluğun ifadesi olarak alıyorum. Ateşlerimizin yanmasını, sözlerimizin söylenmesini, sazlarımızın çalınmasını etkilemeyecektir.”

BAKMADAN GEÇME!