Hiçbir bakanın askerlik yapmadığı ülke

Güncelleme Tarihi:

Hiçbir bakanın askerlik yapmadığı ülke
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2008 15:52

Hollanda'da üçlü koalisyon hükümetinin 11'i erkek ve 5'i kadın, 16 kişilik Bakanlar Kurulunda, başbakan dahil, hiçbir erkek bakanın askerlik görevini yapmadığı belirlendi.

Ülkenin en büyük gazetesi De Telegraaf'ın araştırmasına göre, Jan Peter Balkenende başkanlığındaki hükümetin erkek bakanları, sağlık, istememe ve kurada çıkmama gibi çeşitli nedenlerle askerlik görevlerini yerine getirmedi.

Başbakan Balkenende (52), Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Wouter Bos (45), Adalet Bakanı Ernst Hirsch Ballin (58), Sağlık Bakanı Ab Klink (50) ile Gençlik ve Aile Bakanı Andre Rouvoet (46), sağlık nedenleriyle askerliklerini yapmadı. Başbakan ve Maliye Bakanı, dizlerindeki ağrı ve zayıflığı gerekçe göstererek askerlikten muaf tutulurken, Adalet, Sağlık, Gençlik ve Aile Bakanları, askerlik yapmamaya gerekçe oluşturan sağlık sorunları hakkında bilgi vermekten kaçındı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Piet Hein Donner (60) ile Eğitim ve Bilim Bakanı Ronald Plasterk (51), askerlik için kuraya katıldılar, ancak isimleri kurada çıkmadığı için bu görevi yapmadılar.

Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen (52) ile Kalkınma ve İşbirliği Bakanı Bert Koenders (50) ise büyük kardeşleri daha önce askerlik yaptıkları için askere alınmasına gerek görülmedi.

Ulaştırma ve Su İşleri Bakanı Camiel Eurlings (35), askerlik çağına geldiğinde zorunlu askerlik kaldırılmış olduğu için bu görevini yerine getirmedi.

Savunma Bakanı Eimert van Middelkoop (60), daha önce bir dergiye yaptığı açıklamada, 1970'li yıllarda işinin yoğunluğunu gerekçe göstererek askerliğini sürekli ertelettiğini, 30 yaşına geldiğinde ise gerek görülmediği için askerlik yapmadığını açıklamıştı.

Savunma Bakanının askerlik yapmamış olmaktan pişman olmadığını, aksine mutlu olduğunu açıklaması, muhalefet partilerinin tepkisine yol açmış, parlamentodaki tartışmalarda askerliğini yapmamış bir bakanın gençleri asker olmaya çağırmasının inandırıcı olmadığı yönünde görüşler dile getirilmişti.

Zorunlu askerliğin kaldırıldığı ve paralı olarak yapıldığı Hollanda'da Silahlı Kuvvetlerde 6 bin dolayında askerlik kadrosu boş bulunuyor ve bütün girişimlere rağmen bu kadrolar doldurulamıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!