Herkes ‘muharip’

Güncelleme Tarihi:

Herkes ‘muharip’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 00:00

ABD Başkanı Obama’nın yeni Afganistan stratejisini açıklamasından saatler sonra, ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, bugüne kadar muharebeye girmeyen Türkiye’den ek katkı ve görev tanımında ‘esneklik’ beklediklerini kaydetti: “Afganistan’a giden her asker muharip güçtür.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN ZOR SEÇİMİ

AFGANİSTAN'DAKİ ASKERİ PERSONEL SAYISI

ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan’a 30 bin takviye asker gönderilmesini ve 2011’de geri çekilmeye başlanmasını öngören yeni stratejisi, bu ülkede askeri bulunan, aralarında Türkiye’nin de olduğu NATO ülkelerine yeni yükümlülükler getiriyor.    

ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Türkiye’den ek katkı beklediklerini açıkladı. Dün ikametgahında bir grup gazeteciye açıklama yapan Jeffrey, istedikleri ek katkının muharip güç mü olduğu sorusuna şu yanıtı verdi: “Zaten Afganistan’daki her asker muharip güçtür, çünkü hepsi silah taşımak zorundadır ve olası bir Taliban saldırısına açıktır. Görev tanımı konusunda herkesten esneklik bekliyoruz. Türk birliklerinin misyonunu da geliştirmek istiyoruz. Türk yetkililerle görüşmeler sürüyor. En kısa sürede yanıt bekliyoruz.”

Zirve öncesi şaşırtan çıkış

Türkiye’den istenen ek asker sayısını açıklamayan Jeffrey, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Aralık’taki ABD ziyareti sırasında bu konunun gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine ise, “Obama’ya gündeme getirmesi için tavsiye edilen listede bu konu da yer alıyor. Bu konunun bazıları tarafından ‘ABD Türkiye’ye baskı yapıyor, Türkiye reddediyor’ gibi algılanmasından ise rahatsızlık duyuyorum” dedi.

Obama-Erdoğan açıklamasından beş gün önce gelen Jeffrey’nin sürpriz açıklaması, Dışişleri kulislerinde şaşkınlık yarattı. Diplomatik kaynaklar, iki liderin kapsamlı şekilde görüşeceği bir konuyla ilgili büyükelçinin önceden talepkâr bir        açıklamada bulunmasının “diplomatik teamüllere uygun bulunmadığını” belirttiler.

Karşılığında Karabağ-Kıbrıs

Ankara, Washington’ın ek katkı beklentisini karşılamakta zorlanacak. Bunun nedeni de geçen 20 Ekim’de yapılan son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında devletin zirvesinin Afganistan’a “muharip güç gönderilmeyeceği” yönünde karar almış olması.

Diplomatik kulislerde, ABD’nin taleplerinin karşılanmasına karşılık Ankara’nın Washington’dan somut beklentileri ise şöyle sıralanıyor: 1- Dağlık Karabağ’da Ermeni işgalinin son erdirilmesi için Erivan’ın bileğinin bükülmesi, 2- Kıbrıs’ta BM parametreleri çerçevesinde kapsamlı kalıcı çözümün sağlanması için Rum Kesimi’nin masaya oturtulması ve anlaşma sağlanmadan masadan kalkmasının önlenmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!