Hemşireler artık özgür

Güncelleme Tarihi:

Hemşireler artık özgür
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Meslektaşlarını öldürdükleri gerekçesiyle ölüm ve hapis cezalarına çarptırılan iki İngiliz hemşire, Kral Fahd tarafından affedildi. İdamlar yüzünden bozulan İngiliz- Suudi ilişkilerinin tekrar rayına oturması bekleniyor.

Suudi Arabistan'da Avustralyalı meslektaşlarını öldürdükleri gerekçesiyle iki yıl önce tutuklanarak ölüm ve hapis cezalarına çarptırılan iki İngiliz hemşire, Kral Fahd tarafından affedildi. Suudi Arabistan'ın Londra Büyükelçisi, Kral Fahd'ın, geçen yıl idamdan son anda dönen Deborah Parry ve 8 yıl hapse mahkum olan Lucille McLauchlin'ı affettiğini bildirdi. Büyükelçi, iki hemşirenin serbest bırakılarak bir iki gün içerisinde İngiltere'ye dönebileceklerini söyledi. Suudi büyükelçi, iki hemşirenin 1996 yılından beri hapiste olmalarından ve ailelerinden gelen istek üzerine Kral Fahd'ın bu karara vardığını açıkladı.

Avustralyalı Yvonne Gifford'ı bıçaklayarak öldürmekten suçlu bulunan Parry önce kellesi kılıçla kesilmek üzere idam cezasına çarptırılmıştı. Öldürülen hemşire Gifford'un ağabeyinin para karşılığı affedilmesini kabul ettiği Parry, bu sayede son anda idamdan kurtulmuştu. McLauchlin ise cinayete yardım etmek suçundan 8 yıl hapis ve 500 kırbaç cezasına çarptırılmış ancak kırbaç cezası ertelenmişti. İki hemşirenin affedilerek serbest bırakılması için İngiltere'de yoğun bir propaganda başlatılmıştı. Kral Fahd'ın af kararıyla, idam cezaları yüzünden bozulan İngiliz- Suudi ilişkilerinin tekrar rayına oturması bekleniyor.

Suudi Arabistan'da çeşitli suçlardan dolayı kellesi kesilerek idam edilen ya da idamı bekleyen çok sayıda Türk vatandaşını kurtarmak için bugüne kadar Ankara'nın yaptığı tüm girişimler ise sonuçsuz kaldı. En son 1995 yazında, cinsel uyarıcı Coptagon adlı yasak ilacı ülkeye soktukları suçuyla 4 Türk, kelleleri kesilerek idam edilmişti. Ahmet Mülayim, Fevzi Dana, Mehmet Nuri Köseoğlu ve Seyfettin Erkut isimli vatandaşlarımızı kurtarmak için, Suudi Arabistan'a yakınlığıyla bilinen kapatılan Refah Partisi lideri Erbakan dahil tüm girişimler başarısız kalmıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!