Hem zirve hem çatışma

Güncelleme Tarihi:

Hem zirve hem çatışma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ortadoğu'da Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında patlak veren çatışmaları sona erdirmek için Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde düzenlenen zirve, tatsız başladı. Zirvenin başladığı saatlerde, Batı Şeria ve Gazze'de, zirveyi protesto eden Filistinliler, İsrail güvenlik güçleriyle çatıştı.

Şarm el Şeyh'de dün öğleden sonra başlayan ‘umutsuz’ zirvede, Mısır Devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in yanı sıra, ABD Başkanı Bill Clinton, İsrail Başbakanı Ehud Barak, Filistin lideri Yaser Arafat ve Ürdün Kralı Abdullah, ateşkesi sağlamak için biraraya geldiler. Zirvenin başlamasından önce, Arafat, Barak ve Clinton, Mübarek ile ayrı ayrı görüştüler.

Sıkıntılı bir şekilde, ‘U’ şeklindeki masanın çevresindeki sandalyelere, birbirlerine üç metre mesafede karşılıklı oturan liderler, birbirleriyle göz göze gelmemeye özen gösterirlerken, hiçbiri gazeteci ve foto muhabirine konuşmadı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Mübarek'ten sonra söz alan Clinton, bu zirvenin barış için son şans olduğunu söylledi ve ‘başarısızlığa tahammülümüz yok. İsrail ve Filistin, şiddetin sona ermesi için çok çalışmalılar. Birbirlerini suçlamaktan öte, yapıcı tavır almalılar’ diye konuştu ve birkaç ay öncesine kadar, barış girişimlerinin iyi yolda gittiğini hatırlattı. Clinton, iki taraf arasında diyaloğun yeniden başlaması gerektiğini vurguladı.

Zirveden önce, Mübarek ile bir süre başbaşa görüşen Barak, Arafat, cezaevlerinden salıverdiği teröristleri yeniden tutuklamadan ve şiddete son vermeden, ne askerini çekeceğini, ne de kapatılan Filistin bölgelerini açacağını söyledi.

ÇATIŞMALAR

Mısır'daki zirvenin başladığı saatlerde, Batı Şeria ve Gazze'de, Filistinliler de protesto gösterileri yaptı. Çıkan çatışmalarda 50’den fazla Filistinli ile, 2 İsrail askeri yaralandı. Batı Şeria'daki El Halil kasabasında toplanan yüzlerce Filistinli, liderleri Yaser Arafat'ı destekleyen, ancak doruğu kınayan sloganlar attılar. Göstericiler, daha sonra İsrail askerlerine taşla saldırdılar. Askerlerin hakikik mermi kullanarak karşılık vermesi üzerine 15 Filistinli yaralandı.

Nablus kentinde toplanan 1500 kadar gösterici, İsrail askeri noktasına doğru yürüyüşe geçti. Aniden gruptan ayrılan 500 kişi, İsrail askeri araçlarını taş yağmuruna tuttu. Karşılıklı silahların da konuştuğu çatışmada, 15 Filistinli yaralandı. Gazze'de de benzer protesto gösterileri yapılıyor. Yaklaşık 3 bin Filistinli doruğu protesto ederken, Arafat'ı Amerikan ve İsrail baskısına direnmeye çağırdı. Çıkan olaylarda 23 Filistinli yaralandı.

HİZBULLAH'TAN PAZARLIK

Bu arada, Hizbullah lideri Nasrallah, ‘Elimizdeki İsrailli subayla, İsrail hapishanelerindeki yandaşlarımızı takas etmeye hazırız’ diyerek takas önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!