Hazar ana petrol hattı ertelenebilir

Güncelleme Tarihi:

Hazar ana petrol hattı ertelenebilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hazar petrollerinin çıkarılıp dış piyasalara pazarlanmasından sorumlu Uluslararası Petrol Konsorsiyumu'nun Başkanı David Woodward, ana petrol boru hattının birkaç yıl ertelenebileceğini açıkladı.

David Woodward, projenin ikinci aşamasının başlayacağı 2005 yılına kadar petrol ana hattına ihtiyaç duyulmayabileceğini kaydetti. Woodward, ‘Azerbeycan’ın petrol üretimi projeksiyonu ve ana boru hattının zamanlamasının gerçekçi olmadığını düşünüyorum' dedi. Üretimin planlanandan daha az miktarda gerçekleşeceğini tahmin ettiğini belirten Woodward, ‘Benim kişisel görüşüme göre ana petrol hattının faaliyete geçmesi olanaksız.’

Woodward, Hazar ile ilgili projelerin yeni rezervlerin bulunması ve Kazakistan ve Türkmenistan petrolünün Azerbaycan üzerinden akmasına bağlı olduğunu belirtti. Woodward'a göre ana petrol boru hattı projesinin uygulanması konusunda yatırımcıları ikna edebilmek için Azerbaycan'ın petrol üretiminin en az ikiye katlanması gerekiyor. Azerbaycan yılda toplam 4.5 ile 5 milyar varil arasında petrol çıkarıyor.

Halen Hazar petrollerinin Avrupa pazarına taşınması için üç ana boru projesi var. ABD, Bakü-Ceyhan hattı için bastırırken, Rusya petrolün Karadeniz'deki Novorossiisk Limanı'na akmasını istiyor. Diğer seçenek ise Gürcistan'ın Süpsa Limanı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!