Hayrünisa Hanım'ın türbanı Gül'den daha çok ilgi çekti

Güncelleme Tarihi:

Hayrünisa Hanımın türbanı Gülden daha çok ilgi çekti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2003 01:59

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Atina'yı ziyaretinde yaşanan sıcak atmosfere rağmen, Kıbrıs ve Batı Trakya sorunlarında zor durumda kaldı. Yorgo Papandreu, verdiği akşam yemeğinde Zeybetiko oynamadı, ama iki bakan, eşleriyle birlikte piyanonun başına geçip şarkılara katıldılar. Hayrünisa Hanım'ın türbanı, Yunan gazetelerinin birinci sayfasına taşındı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü karşılarken ‘‘Konstantinopolis’’ adının yanı sıra ‘‘İstanbul’’ diyerek jest yapan Yorgo Papandreu, Gül için akşam görkemli bir yemek de verdi. Zappion Parkı içinde bulunan ve Atina'nın en lüks restoranlarından olan ‘‘Aegli’’de verilen yemeğe Atina Belediye Başkanı Dora Bakoyannis, Atina'nın kadın valisi Fofi Yenimata, Papandreu'nun annesi ve Türk-Yunan kadın hareketinin mimarı Margarita Papandreu, çok sayıda Yunanlı bakan, Batı Trakya'daki Türk asıllı milletvekilleri de katıldı.

SÜRPRİZ DAVETLİLER

Papandreu'nun davet ettiği konukların bazıları ise son derece anlamlıydı. İlk ilginç konuk, Türkiye'nin Kıbrıs'a askeri müdahalesine karşı yıllardır şiddetli bir kampanya yürüten, hatta bir plağının bütün gelirini Kıbrıs Rum savunmasına hibe eden ünlü şarkıcı Yorgo Dalaras'tı. Kıbrıs Rumları tarafından fahri vatandaş ilan edilen Dalaras'ın özellikle Gül'le tanıştırılması dikkat çekti.

Geceye Batı Trakya'da Türkiye'nin yıllardır kabul etmediği devletin atadığı müftüler de davetliydi.

Papandreu'nun 200 kişilik yemeğinde tek türbanlı Hayrünisa Gül'dü. Gül, Yunan basınının da odak noktası oldu. Hayrinüsa Hanım, akşam yemeğinde sütlü kahve ipek bir ceketle beyaz uzun bir etek giydi ve tayyörüne uygun ipek bir türban taktı. Ada Papandreu ise siyah bir elbiseyle geceye katıldı. Gazeteler, Abdullah Gül'ün yerine Hayrünisa Gül'ün fotoğraflarını birinci sayfalarına taşıdılar.

ŞARKI SÖYLEDİLER

Gecenin sonuna doğru herkesin keyfi yerindeyken Papandreu, 2 yıl önce Kuşadası'ndaki gibi Zeybetiko oynamadı, ama iki bakan eşleriyle birlikte piyano başına geçtiler ve piyanistin çaldığı şarkılara katıldılar. Piyanist önce ‘‘Katibim’’i çaldı ardından da Yunanlıların çok sevdiği ‘‘Aşığım’’ şarkısını çalınca Yunan Dışişleri Bakanlığı'nın Türk-Yunan masası direktörleri bile dayanamayıp şarkılara eşlik ettiler. Nur BATUR/ATİNA

Tek önemli adım ekonomide atıldı

Gül'ün 24 saatlik ‘‘maraton ziyareti’’nin sürpriz kararı ise 3 yıldır pazarlığı süren çifte vergilendirmenin kaldırılması anlaşmasına son noktanın konulması oldu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan son dakikada uçağa atlayıp geldi. Yunan maliye bakanıyla son müzakereleri yaptılar ve anlaşmayı tamamladılar. Anlaşma aralık ayında Ankara'da imzalanacak.

Dışişleri Bakanı Gül, dün sabah da Başbakan Kostas Simitis'le bir araya geldi. Simitis ve Gül, kameralara samimi bir hava yansıttılar, ama Yunan Başbakanı, 50 dakika süren görüşmede Papandreu gibi hem Kıbrıs'ı, hem de Ege'deki hava sahası ihlalleri iddiasını açtı. Simitis, Kıbrıs ve Türkiye'nin AB süreci açısından 2004'ün önemli bir yıl olduğunu, sorunlara çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Gül de diyalogla sorunları çözmek istediklerini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!