Haydar Aliyev Bill Clinton'a gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Haydar Aliyev Bill Clintona gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, ABD Başkanı Bill Clinton'un davetlisi olarak bugün ABD'ye gidiyor. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Aliyev ile Clinton arasında 1 Ağustos tarihinde gerçekleşecek olan görüşme sırasında, iki ülke arasındaki ilişkiler, ekonomi ve güvenlik alanlarında işbirliği, Yukarı Karabağ sorununun çözümü, Hazar petrol yataklarının işletilmesi gibi konular ele alınacak.

ABD'de bulunduğu süre içinde, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile de bir araya gelecek olan Aliyev, ayrıca ABD'de yaşayan Azeriler ile de görüşecek. Aliyev'in ziyareti sırasında, Azerbaycan ile ABD arasında ekonomi ve güvenlik alanlarında bazı anlaşmaların imzalanması ve bir ortak bildirinin yayınlanması bekleniyor.

Aliyev'in ABD ziyareti sırasında, Azerbaycan'ın Hazar'daki petrol yataklarının ortak işletilmesine ilişkin Devlet Petrol Şirketi SOCAR ile ABD şirketleri arasında 3 anlaşma imzalanması da öngörülüyor. SOCAR yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Oğuz ve D-30 yataklarının Mobil; D-3 yatağının Exxon; Tağıyev yatağının ise Chevron Şirketi ile ortak işletilmesine ilişkin anlaşmalar imzalanacak. Bu projelerde, Azerbaycan'ın % 50'şerlik hisseye sahip olacağı belirtildi. Söz konusu projelerle birlikte, Azerbaycan'ın Hazar'daki petrol yataklarının ortak işletilmesine ilişkin 3 yıl içinde imzaladığı anlaşma sayısı 10'a ulaşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!