Hayatı 30 kuruÅŸ için zehir oldu

Güncelleme Tarihi:

Hayatı 30 kuruş için zehir oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 00:00

Daha 15 yaşında temizlikçi olarak çalıştığı evde 12 penny(30 kuruş) çaldı diye suçlandı; önce hapse sonra akıl hastanesine girdi. Sistemde kayboldu, 70 yıl sonra kardeşleri buldu.

Haberin Devamı

İngiltere'de Türk filmlerini aratmayan ancak bir o kadar da akıllar durgunluk veren bir olay yaşandığı ortaya çıktı. Jean Gambell adlı genç kız, 15 yaşındayken temizlikçi olarak çalıştığı bir doktorun evinde 12 buçuk penny (30 kuruş) çaldığı suçlamasıyla önce hapse atıldı. Sonra paralar bulundu, suçsuz olduğu anlaşıldı ama bu durum genç kızın, akıl hastanesine yatırılmasına engel olmadı. Doktorun "eksik akıllı" teşhisi dramın başlangıcıydı. Bundan tam 70 yıl önce 1937'de yaşanan süreci tersine çevirmek mümkün olmadı; hastaneye gönderilen Jean, akıl hastaneleri sisteminde kayboldu.

 

Basit bir suçlama ile bir anlamda hayatı çalınan kadını, hayatta olduğundan haberleri olmayan erkek kardeşleri David(63) ve Alan(60), tesadüfen buldu. Nort West'te annesinden kalan evde oturan David, 25 yıl önce annesini kaybedince kız kardeşleriyle aralarındaki son bağı da bir anlamda yitirdi. Tam 60 yıl boyunca birbirlerini hiç

Haberin Devamı

görmeyen kardeÅŸleri bir araya getiren ise eve gelen bir anket oldu. Bu yıl haziran ayında David'in oturduÄŸu eve bir anket formu gönderildi. Ä°lk önce bunun bir reklam ya da pazarlama broşürü olduÄŸunu zanneden David, zarfı bir kenara fırlatır. Ancak daha sonra sayfanın bir köşesinde kız kardeÅŸinin adını görünce her ÅŸey deÄŸiÅŸir. David, "Kız kardeÅŸimiz hakkında en ufak bir fikrimiz yoktu. Biz doÄŸmadan önce bu sistemde kaybolmuÅŸtu. Onun hayatta olduÄŸunu öğrenmek inanılmaz duygusal bir andı. Ailemden geri kalan birini bulmak büyük mutluluk" açıklamasında bulundu.ÂHemen, buluÅŸmak için bir randevu ayarlandı, ancak yetkililer, kardeÅŸlerinin sağır olduÄŸunu ve kendilerini tanımayacağını hatırlatarak, fazla umutlu olmamalarını istedi. Bir demet çiçek yaptırıldı, üzerine de "Merhaba Jean, biz senin kardeÅŸleriniz" yazan bir kart iliÅŸtirildi. Aradan geçen yarım asırdan fazla bir süre sonra buldukları ablalarının omuzlarını kollarını atıp sarıldılar.

 

Haberin Devamı

Yetkililer, yaşanan bu olayla ilgili olarak soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!