Hayalet şehir

Güncelleme Tarihi:

Hayalet şehir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2005 01:29

Bir zamanlar eğlencenin merkezi olan New Orleans, adeta hayalet kente döndü. İşte Katrina’dan geriye kalanlar.
  Suçlu aranıyor

Bir zamanlar eğlencenin merkezi olan New Orleans, adeta hayalet kente döndü. Sel sularının sağa sola yığdığı çöpler, kanala dönüşen caddelerde salla yolunu bulmaya çalışan insanlar, sular altında boğulan evlerden çıkarılmayı bekleyen cesetler, eli tetikte asayişi sağlamaya çalışan muhafızlar, aileleri tarafından kaderine terk edilmiş köpekler. İşte Katrina’dan geriye kalanlar.

BURASI New Orleans’a sadece 11 km uzaklıktaki Chalmette kenti. Ve adını Paris’ten alan meşhur caddesi. Kimi Chalmette sakinleri, Katrina hafiften hafiften kendini belli etmeye başladığında kaçıp gitmiş. İmkanları olmayanlar ise kimi parasızlıktan, kimi nereye gideceğini bilememekten geride kalmayı tercih etmiş. İşte Paul Metzler o da geride kalanlardan biri.

Yardım Chalmette’ye neredeyse afetten bir hafta sonra ulaşmış. Geride kalanlar kendi imkanlarıyla sağ kalmaya çalışmışlar. Şimdi Paul Metzler, kanosunu caddede yüzdürerek eskiye dair izler arıyor. Belki kaybettiği bir yakının, belki de görmeyi umduğu tanıdık bir yüzün peşinde. Havada çürümeye yüz tutmuş rutubetin ve terkedilmişliğin sessizliği hakim.

New Orleans’ta günlerdir binlerce afetzedenin büyük bir sefalet içinde yaşamaya mahkum olduğu Superdome isimli stadyum ve sergi merkezi dün tamamen boşaltıldı. Geriye tecavüz ve tetik manyağı muhafızları hikayeleri kaldı. ABD’nin şimdiye kadar kurduğu en büyük hava köprüsüyle afetzedeler güvenli bölgelere aktarıldı. Gözü yaşlı mülteciler, yıkılmış evlerini, solan hayallerini geride bırakıp Teksas ya da eyaletin kuzeyine doğru, bilinmeyen bir geleceğe doğru yola çıktılar.

Sular 2.5 ayda kurutulabilecek

New Orleans ne kadar hazırlıklıydı?

- Kent deniz seviyesinin altında olduğu için bu tür felaketlere karşı hazırlanıyordu hatta geçen yıl bir tahliye tatbikatı yapılmıştı.

Neden herkes tahliye edilmedi?

- Önceden uyarı yapıldı ve büyük çoğunluk kenti terk etti. Ancak, gitmek için imkanı olmayanlar kaldı ve bunlar Superdome stadına yerleştirildi.

Yardım neden geç kaldı?

- Aslında kasırga gelmeden önce yiyecek, içecek yardımı ve kurtarma ekipleri hazırdı. Ancak setlerin yıkılması kentin birçok bölümüne ulaşımı engelledi.

Yardım neden uçakla değil gemiyle gönderildi?

- Sellerden dolayı havalanları kapalıydı.

Setler neden yıkıldı?

- Setler 3. kategori bir kasırgaya dayanacak güçteydi. 4.-5. kategorideki Katrina’ya dayanamadı.

Kentin kuruması ne kadar zaman alacak?

- Havanın durumuna ve setlerin onarımının biteceği süreye bağlı. Ondan sonra su dışarı pompalanacak. En az 2.5 ay sürebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!