Hayalet ordudan kurtuluyor

Güncelleme Tarihi:

Hayalet ordudan kurtuluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2009 00:00

Irak'ta ABD'nin hayalet ordusu olarak bilinen özel güvenlik şirketi Blacwater'ın sözleşmesi yenilenmedi.

Haberin Devamı

Iraklıları'ın en nefret ettikleri isim: Blackwater

Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdülkerim Halif, sözleşmenin İçişleri Bakanı'nın talimatıyla yenilenmeyeceğini belirtti.

Halif, sözleşmenin ne zaman sona ereceğine ilişkin soru üzerine, "Zaten sona erdi" yanıtını verdi.

17 SİVİLİ ÖLDÜRMÜŞLERDİ

Irak'ta 16 Eylül 2007 tarihinde, Amerikalı diplomatların konvoyuna eskortluk yapan özel güvenlik şirketi Blackwater çalışanları, bazıları ellerini kaldırmasına rağmen 17 Iraklı sivili öldürmüştü.

HAYALET ORDU

Şirket, bir bilim-kurgu filmindeki garip şirketler gibi çalışıyor. Güvenlik şirketi olarak biliniyor. Aslında bir çeşit "paralı asker" gibiler. En verimli faaliyet alanı Irak. Orada katlettikleri insanların hesabını soran yok onlara. Adı Blackwater (Karasu). Ve Iraklılar'ın en nefret ettikleri isim bu.

Haberin Devamı

FAALİYETLERİ ULUSLARARASI ANLAŞMALARA AYKIRI

Irak'taki bu paralı askere (özel koruma) bir işadamını korumak için ayda ortalama 7 bin dolar, önemli bir şahsiyeti korumak için ise 10 ile 15 bin dolar arasında para ödeniyordu. En "gözde" şirketler Blackwater, Global ve Black Hawk gibi Amerikan firmaları. Genellikle ABD ordusu saflarında savaşan bu güçler, uluslararası anlaşmalara aykırı olmasına karşın, Irak'taki faaliyetlerini sürdürüyorlardı.

KATLETTİKLERİNİN HESABINI VERMELERİ GEREKMİYOR

Blackwater ise bu şirketlerin en büyüğü. Adı hep cinayet ve katliamlara karıştı. Ama şimdiye kadar hiçbirinin hesabını verdiği görülmedi. Soran da olmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!