Havadayken tutuştu

Güncelleme Tarihi:

Havadayken tutuştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2009 00:00

Tahran-Erivan seferini yapan Tupolev tipi bir yolcu uçağı, kalkıştan 16 dakika sonra, İran’ın kuzeybatısındaki Kazvin kenti yakınlarında düştü.

Haberin Devamı

DÜŞEN UÇAKTAN İLK GÖRÜNTÜLER

İRAN’ın başkenti Tahran’daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndan dün yerel saatle 11:33’te havalanan İran şirketi Caspian (Hazar) Airlines’a ait Rus yapımı Tupolev Tu-154 tipi uçak, 2’si çocuk 153 yolcunun yanısıra, 15 mürettebatıyla düştü. Tahran’a 150 kilometre mesafedeki Kazvin’e düşen uçaktan kurtulan olmadı.

Erivan’a gidiyordu

Ermenistan’ın başkenti Erivan’a giden 7908 sefer sayılı uçak, Tahran’ın 150 km kuzeyindeki Kazvin şehri üzerindeyken arızalandı. Pilotlar, henüz belirlenemeyen ciddi bir teknik sorun nedeniyle Tahran’a acil iniş yapmak üzere uçağı döndürmeye çalıştılar. Ancak kuyruğu havada alev aldığı bildirilen uçak, Kazvin eyaletindeki Cennetabad köyü yakınlarında dağa çakıldı.

Milli judocular da öldü

Yolculardan 10’unun, İran Judo Genç Milli Takımı sporcuları olduğu belirlendi. 8 sporcu ve 2 antrenörden oluşan takımın, 6 Ağustos’ta Macaristan’da yapılacak müsabakalara hazırlanmak için Erivan’a gitmek istediği kaydedildi.

Yine ABD’ye suçlama

Amerikan uçak üreticisi Boeing, 1979’daki İslam Devrimi ile birlikte Tahran’a yönelik ekonomik yaptırımlar başladığından beri İran’a uçak satmıyor. Yedek parça satışı bile yapılamadığı için, ABD yapımı motorlarla çalışan Airbus gibi Avrupa üretimi uçaklar da satın alınamıyor. İranlı yetkililer, bu tür kazaların ardından, "kendilerini eski Sovyet teknolojisine mahkum eden Beyaz Saray’ı" suçluyorlar. Tupolev Tu-154 uçakları, bir dönem Sovyet sivil filosunun bel kemiğiydi.

Haberin Devamı

Ölenlerin çoğu İranlı ve Ermeni

KAZADA ölenlerin yakınları, gözyaşları içinde Erivan havalimanında toplanırken, ölenlerin çoğunun İran vatandaşı olduğu bildirildi. İran Devlet televizyonu, uçakta bulunan 168 kişinin tamamının kimlik bilgilerinin tespit edildiğini duyurdu. Buna göre, ölenlerden 161’i İranlı, 5’i Ermenistanlı, 2’si de Gürcistanlı. Bu arada, uçaktaki 3 kara kutudan 2’si bulundu ve kazanın nedenini belirlemek için çalışmalar başladı.

Türkiye’ye de uçuyor

"Etnik olarak" daha fazla Ermeni’nin ölmüş olabileceği belirtiliyor. Zira İran’da yaşayan 100 bin Ermeni’den birçoğu sadece İran vatandaşı. Ermenistan Sivil Havacılık İdaresi, yolculardan 30 kadarının Ermeni soyadı taşıdığını belirledi. İranlı Ermeniler, Ermenistan’daki yakınlarını görmek için sık sık Caspian Airlines uçaklarını kullanıyorlar. İran ve Rusya’nın 1993’te ortaklaşa kurduğu şirket, Ermenistan dışında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birkaç ülkeye daha sefer düzenliyor.

10 metre krater oluştu

İran televizyonunda yayınlanan görüntülere göre, 200 metrekarelik bir alana yayılan enkaz, yerde 10 metre derinliğinde bir krater oluşturdu. Yanan enkazı itfaiye ekipleri söndürürken, kurtulan olmayan kaza sonrası çevreye saçılan ceset parçaları kurtarma ekipmeri tarafından poşetlere konularak götürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!