Haşimoto'dan siyasi onur dersi

Güncelleme Tarihi:

Haşimotodan siyasi onur dersi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Japonya Başbakanı Haşimoto, seçimlerden birinci parti çıkanmasına rağmen iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin uğradığı büyük oy kaybını hazmedemeyerek hem başbakanlıktan hem de parti başkanlığından istifasını açıkladı. Solgun bir yüz ve kızarmış gözlerle halkın önüne çıkan Haşimoto, ‘Tüm olanların sorumlusu benim’ dedi.

Seçmenler ülkeyi ekonomik durgunluktan çıkaramayan Japonya Başbakanı Ryutaru Haşimoto'yu oylarıyla cezalandırdılar. İktidardaki Liberal Demokratik Parti'nin sandıktan birinci parti çıkmasına rağmen 17 sandelyelik kaybı hazmedemeyen Haşimoto derhal parti yönetimiyle toplantıya giderek başbakanlıktan ve parti başkanlığından istifa kararını açıkladı. Haşimoto halefi belli olana kadar görevde kalacak.

Haşimoto, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı basın toplantısında, ‘Genel Başkan olarak partimin son seçimlerdeki oy kaybının tüm sorumluluğunu üstleniyorum. Tüm bu olanlardan ben sorumluyum ve bu işte yeterli olamadım. Ve sorumluluklarımım bilincinde hareket ederek LDP genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevlerimden istifa ediyorum’ dedi.

Japonya'da önceki gün yapılan seçimlerde 252 sandalyeli üst meclisin yarısını teşkil eden 126 sandalye yenilendi. Seçimlere 61 sandalyeyle katılan LDP, seçimlerden birinci parti olarak çıktı. Ancak sadece 44 sandalyesini koruyabildi. LDP, seçimlerde 17 sandalye kaybetti. Bu durumda 252'lik mecliste LDP'li toplam temsilcisi sayısı 102'ye düştü. Siyasi gözlemciler, şimdi önemli yasaları parlamentodan geçirmek için iktidar partisinin diğer partilerle işbirliği yapmaya daha fazla ihtiyaç duyacağı yorumlarını yapıyor.

Seçimlerde ana muhalefetteki Demokrat Parti, 18 olan sandalye sayısını 9 arttırarak 27'e ulaştı. Böylece Demokrat Parti'nin üst meclisteki üye sayısı 47'ye yükseldi. Seçimlerden en kazançlı ise Komünist Parti çıktı. Japon komünistler 6 olan koltuk sayılarını 15'e yükselterek 3'üncü parti durumuna geldiler.

Üst meclisteki milletvekili sayılarının iktidarın değişmesini etkilemeyeceği için çok sönük başlayan seçimler kampanyanın ilk haftasının sonunda Başbakan Haşimoto için referandum havasına dönüştürüldü. Japonya'da 2'inci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan en ciddi ekonomik durgunluğun üstesinden gelemeyen Haşimoto, sandık başında seçmenler tarafından cezalandırıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!