Harpte ölen Iraklıların sayısını bilen var mı?

Güncelleme Tarihi:

Harpte ölen Iraklıların sayısını bilen var mı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 01, 2011 22:48

Irak yakın bize. Herşeyden önce sınır komşumuz. Saddam yönetimindeki ilişki gerginliğini saymazsak sorunsuz yıllar yaşadık birlikte. Baba-oğul başkan Bush'ların başlattıkları Irak harplerini mümkün olduğunca New York'tan, Birleşmiş Milletler'den izledim. Amerika'nın Irak'ı istila ve işgali Türkiye için önemli idi.

Haberin Devamı

OÄŸul BaÅŸkan George W. Bush'un senaryosunu yazdığı ikinci Irak Harbi 8 yıl önce sona erdi ama belleÄŸime yerleÅŸmiÅŸ bir sorunun yanıtını hala bulmuÅŸ deÄŸilim: '' Irak Harbi'nde kaç sivil Irak'lı öldürüldü?'' Kısa bir araÅŸtırmayla harpte 4,432 Amerikan askerinin öldüğünü öğrenmek mümkün. Oysa sivil halk zayiatının rakamlarını açık-seçik bir gazetede görmedim. Dünyanın en eski Ä°ngiliz tıp dergisi 'Lancet'a göre bu sayı 601 bin 027. Hiç bir gazetede ''Irak Harbi'nde 601 bin sivil öldü ''ÅŸeklinde manÅŸet haberini hatırlamıyorum. Çakıl taşından deÄŸil,  insan katliamından söz ediyoruz. Acaba haber deÄŸerini abartıyormuyum?  Â

The A.P. ajansı beş kıtadaki abonelerine servis ettiği bir haberde ölen Irak'lı 110 bin 600, yetim kalan çocukların sayısı 5 milyon. Bush yönetimi Irak Harbi'ni kamuoyuna haklı göstermek için Saddam Hüseyin'in ABD için tehlike oluşturduğunu kanıtlayan (!)sahte ve asılsız 935 belge yayımladı. Bir,iki liberal gazete dışında Bush yönetimini zor duruma düşürecek malzemeyi kullanmaya yanaşan olmadı. Üstelik Başkan Bush'un ''Irak kitle imha silahlarına sahip.'' iddiasını ilk yalanlayan ABD casus örgütü CİA oldu. İçerden dışardan sansür var yazılı ve elektronik Amerikan basınında.

Haberin Devamı

Toplumda muhafazakar kesim, ileri gelen gazete ve TV kanallarına ulusal yararları öne sürüp ölen askerlerin tabutlar içinde vatanlarına dönüş görüntülerini kullanmamaya  ikna ettiler. Büyük sanayi şirketleri direnenlere aba altından sopa gösterip ürünlerinin reklamlarını geri çekeceklerini dolaylı hatırlattılar. Amerika'da lafa dökülmeyen, yıkılması hayli güç tabular var. Büyük sermayeye karşı çıkmaya yeltenenin de zamanı gelince ipliğini dürüyorlar.

MSNBC'de gecede bir milyonu aşkın izleyicisi olan ''Geriye Sayış'' programının sunucusu Keith Olbermann TV'lerin dili en keskin haber yorumcusu. MSNBC TV'nin  aşırı liberal sunucusu Keith yıllardır hedef tahtası yaptığı Cumhuriyetçi'lerin nihayet gazabına uğradı. NBC'yi yeni satın alan dev kablolu TV Comscat'in tutucu yönetimi geçen ay Keith ile kontrat müzakereleri sürerken liberal sunucunun aniden işine son verildi. Keith 'in hatırda kalan sataşmalardan bir kaçı : '' Bu kadın düpedüz ahmak.'' (ABD başkan yardımcılığına yarışan Alaska eski valisi Sarah Palin'in 'Dış politikaya aşinayım, evimden Rusya'yı görüyorum demesi üzerine.)

Haberin Devamı

''Bay Bush ülkeyi yalanla harbe soktuğunuz için sizi suçluyorum'', ''Bay Cheney (Başkan Bush'un yardımcısı) ''Tüm yaptığınız Amerikalıların öldürülmesini kolaylaştırmak idi. 11 Eylül'den önce gaflet ve kaygısız idiniz.), '' Reagan öldü, berbat bir başkandı.''

Bir diğer tabu da yahudilere karşı eleştiri. Yahudi kuruluşları ayaklanıp eleştireni ''ırk düşmanlığı''yla suçluyorlar. Oscar ödüllü ünlü aktör Mel Gibson bir kaç yıl önce Hollywood'un yahudi kontrolunda olduğunu söylediği için kara listeye alındı. O gün, bugündür filmlerini çevirmek için sermaye bulamıyor.

Jon Stewart popüler bir komedyen. TV'deki şovunda devlet başkanı dahil aklına eseni alaya alıyor. Küba kökenli Amerika'lı CNN haber sunucusu Rick Sanchez'de son 5 yılda 20 kez Jon Stewar'ın alaylarına göğüs gerdi.Sanchez iki ay önce geçen ay  komedyenin başarısını yahudiliğine iliştirip ''Basında, TV de musluklar yahudilerin elinde. Yahudi olmayana iş yok.'' diye ilk kez içini döktüğünde ırk ayrımı yaptığı öne sürülüp aynı gün kovuldu. Konunun temelinde insan hakları, yazı ve ifade özgürlüğü var. Türkiye temel özgürlükler açısından geri mi Amerika'dan? Harpte ölen sivil Iraklıların sayısını bilen var mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!