Hangi Avrupa ülkesi vatandaşı bu şartlarda dünyaya geldi?

Güncelleme Tarihi:

Hangi Avrupa ülkesi vatandaşı bu şartlarda dünyaya geldi
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2016 09:49

Yunanistan’ın Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında sınırı geçmek için bekleyen mültecilere gıda yardımı esnasında kargaşa çıktı. İçinde makarna, yağ gibi temel gıda ürünleri bulunan yiyecek paketlerini almak için birbirlerini ezen mültecilerden biri gözünden yaralandı. Çadırkentte bir su birikintisi içinde yıkanan bebeğin fotoğrafı da dünya ajanslarında günün öne çıkan karelerinden biri haline geldi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 14 bin mültecinin kaldığı kampta Yunanistan’dan bir yardım kuruluşunun dağıttığı gıda paketini almak için birbirleriyle yarışan mültecilerden biri kargaşa esnasında gözünden yaralandı.

Kamyona yüklü makarna, yağ ve pirinç gibi temel gıda maddeleriyle kampa gelen grubun etrafı mülteciler tarafından sarıldı. Bazı mülteciler kamyonun kasasına çıkıp yardımların dağıtımına katıldı.

Hangi Avrupa ülkesi vatandaşı bu şartlarda dünyaya geldi

Olay, kamptaki insani durumun giderek kötüleştiğinin de bir göstergesi. Yardım kuruluşları imkanlarının sınırına dayandıklarını söyleyerek battaniye, çadır, yakacak ve ilaç ihtiyacını artık karşılayamadıklarını belirtiyor. Kamptakilerin yüzde 40’ından fazlası çocuk.

Haberin Devamı

MAKEDONYA SINIRI AÇMIYOR

Yunan yetkililer, bu hafta Makedonya’ya kimsenin girmesine izin verilmediğini söyledi. Makedon yetkililer ise sınırların kapalı kalacağını söylüyor. Yunanistan’da sıkışıp kalan toplam 42 bin mülteci olduğu tahmin ediliyor.

Hangi Avrupa ülkesi vatandaşı bu şartlarda dünyaya geldi

Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov ise, ülkesinin sığınmacı krizinde AB'nin taahhüt ettiği yardımları alamadığını savunuyor.

“AVRUPA’NIN VİCDANI”

Ivanov, Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Makedonya'nın, sığınmacı krizi boyunca tüm imkanlarını kullandığını belirterek AB tarafından verilen sözlerin yerine getirilmediğini savundu.

Hangi Avrupa ülkesi vatandaşı bu şartlarda dünyaya geldi

Sığınmacı kamplarındaki durumun "Avrupa'nın vicdanı" olduğunu söyleyen Ivanov, "Avrupa kurumlarının ihmali ile güçsüzlüğünün kurbanı olduk. Birçok ülke AB ile NATO üyeliği yolunda gelişme sağlarken biz yerimizde saymaya devam ediyoruz. Sığınmacı krizi boyunca AB'den verilen sözlere rağmen herhangi bir maddi yardım almadık" dedi. Ivanov, Makedonya'nın sığınmacılara karşı "asla silah kullanmayacağını" vurguladı.

Haberin Devamı

SIĞINMACILAR İÇİN YENİ YERLEŞTİRME PROGRAMI

İdomeni’de Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği Koordinatörü Babar Baloch, AB kararına göre sadece Suriye ve Irak'tan gelen sığınmacıların yeniden yerleştirileceğini açıkladı.

Hangi Avrupa ülkesi vatandaşı bu şartlarda dünyaya geldi

Yeniden yerleştirme programı kapsamında, Yunanistan'da beklemeyi kabul eden sığınmacıların ülkenin farklı noktalarında bulunan sığınmacı merkezlerine götürüldüğünü anlatan Baloch, "Program dahilinde sadece Suriye ve Irak'ta gelen sığınmacılar ilgili merkezlere yerleştirilecek. Bu noktada, hasta, engelli ve çocuklu sığınmacılara da öncelik tanınacak" dedi.

Baloch, AB ülkelerinin sığınmacı kabul etme kotasıyla doğru orantılı olarak merkezlerde kalanların Batı Avrupa ülkelerine geçiş yapabileceğini belirterek, "AB ülkeleri tarafından şimdiye kadar 600 sığınmacı kabul edildi. Yunanistan'da bu süreç son derece yavaş ilerliyor. AB, bize bu konuda yardım etmeli" ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!