Hamas'tan ilk ziyaret Türkiye'ye

Güncelleme Tarihi:

Hamastan ilk ziyaret Türkiyeye
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 10:00

Hamas ilk yurtdışı ziyaretini en büyük destekçisi olan Arap ülkelerinden önce Türkiye'ye yaptı. Dışişleri kaynakları, ziyaretin resmi davet üzerine yapılmadığını bildirdi. Diplomatik kaynaklar, ziyaretin ABD ve İsrail'e önceden haber verildiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Filistin seçimlerinden galibiyetle çıkan Hamas'ın lideri Halid Meşal ile 5 kişilik bir heyet Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Ankara'ya gelen heyetin Hamas'tan olduğunu doğrularken, Hamas'a Dışişleri Bakanlığı kanalıyla herhangi bir davet yapılmadığını bildirdi. Yetkililer, heyetin Türkiye'ye başka kanallar vasıtasıyla gelmiş olabileceğini belirtildi.   Hamas heyetinde yer alan diğer üyelerinin ise İmam Galad, Nanule Allemi, Sami Naf ve Muhammed Ahmet Abil El Mustafa’nın da bulunduğu bildirildi.

/images/100/0x0/55ea3de2f018fbb8f87378a2
AKP DAVET ETTİ

Heyetin Ankara’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşeceği Ankara Palas önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Gazetecilerin bile içeri alınmadığı salonda polis köpekleri bomba araması yaptı. Ayrıca çevik kuvvet Ankara Palas önünde bir güvenlik kalkanı oluşturdu. 

Görüşmelere katılacak olan ve Hamas heyetinden yarım saat önce Ankara Palas'a gelen Türk heyetinde, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Üzümcü, Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Bozkurt Aran ve Müdür Yardımcısı Şakir Torunlar ve diğer yetkililer bulunuyor.

Türk ve Hamas heyetinin gelişinden önce toplantının yapılacağı salon ve çevresinde polis köpekleri arama yaptı. Çok sayıda çevik kuvvet mensubu ise otel çevresinde bekliyor.

Bu arada AKP’nin konuğu olarak Türkiye’ye geldiği belirtilen Hamas heyetinin ziyareti öncesi Ankara’nın bu konuyu İsrail ve ABD ile görüştüğü öğrenildi. 

DIŞİŞLERİ: GÖRÜŞMELERDE ULUSLARARASI TOPLUMUN BEKLENTİLERİ İLETİLECEK
       
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in bir heyetle bugün Türkiye'ye geldiği belirtildi. Açıklamada, “Ziyaret, Hamas tarafının talebi üzerine yapılmakta olup Bakanlık ile yapılacak görüşmelerde 20 Ocak'ta yapılan  Filistin Yasama Konseyi seçimlerinden sonra ortaya çıkan durum ışığında uluslararası toplumun beklentileri en açık şekilde iletilecektir” denildi.
  
Açıklamada, heyetin ziyaretinin “Türkiye'nin Ortadoğu Barış Süreci'ne ilişkin saydam ve ilkeli politikası çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği de” vurgulandı.

Haberin Devamı

ANKARA HARETLENDİ

Haberin Devamı

Hamas heyetinin Türkiye'ye geleceği konusu, dün gece Ankara'yı hareketlendirdi.  Ziyaretin kesinleşmesinin ardından Ankara, ABD ve İsrailli yetkilileri ziyarete ilişkin olarak bilgilendirdi.
  
Amerikalı yetkililer, uluslararası toplumun Hamas'tan beklentilerini açık şekilde ortaya koyduğunu ifade etti ve Türkiye'den uluslararası toplumun beklentileri çerçevesinde mesajları Hamas yetkililerine iletmesini talep etti.

FİLİSTİNLİ DİPLOMATİK KAYNAKLAR: ZİYARETTEN HABERİMİZ YOKTU

Filistinli diplomatik kaynaklar, ”ziyaretin çok ani geliştiğini ve kendilerinin bile heyetin gelişinden haberdar olmadığını” belirttiler. 
  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!