Hamas 'tek taraflı' devlet ilanına karşı

Güncelleme Tarihi:

Hamas tek taraflı devlet ilanına karşı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 15:30

Filistin Yönetimi'nin, İsrail'le kesilen barış görüşmelerinden sonra, Filistin devletini tek yanlı ilan etme girişimlerine bir tepki de Hamas'tan geldi.

Hamas örgütü, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde bir Filistin devleti ilanına karşı çıkarak, Batı Şeria'daki yönetime "Önce işgali durdurun" diye seslendi.

Hamas sözcülerinden Salah El Bardavil, gerçek bir bağımsızlığın, İsrail işgalinin tümüyle durdurulmasını gerektirdiğini belirtti.
El Bardavil, tek taraflı bağımsızlık ilanının Yaser Arafat tarafından 1988'de yapıldığını hatırlatarak, "Eğer bir kez daha yapılacaksa, sadece Batı Şeria ve Gazze Şeridi yerine, neden Akdeniz'den Şeria Nehrine bir devlet ilanı değil" dedi.

"Havada kurulacak bir Filistin devletini tek taraflı ilan etme tehditleri yerine, işgal altındaki toprakları bağımsızlığa kavuşturmak ve Filistinliler arasındaki bölünmeyi sona erdirmek için çalışmalıyız" ifadesini kullanan El Bardavil, Filistin topraklarının yüzde 20'si üzerinde "havada" ilan edilecek bir Filistin devletinin dünya tarafından da kabul görmeyeceğini savundu.

Öte yandan Filistinli baş müzakereci Saib Erekat, 1967 sınırları üzerinden bağımsız bir devletin tanınmasına yönelik arayışın, tek taraflı devlet ilanından bütünüyle farklı olduğunu söyledi.

"Filistin Kurtuluş Örgütü tek taraflı olarak devlet ilanını düşünmüyor" diyen Erekat, BM Güvenlik Konseyinden tanıma isteyerek, FKÖ'nün hala tercihi olan iki devletli çözümü korumayı amaçladığını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!