Hamas bildiğini okuyor

Güncelleme Tarihi:

Hamas bildiğini okuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2006 00:00

İslami direniş örgütü Hamas, Ankara’nın tavsiyelerine kulak asmadı. Hamas, dün ilk kez yemin edip Filistin Meclisi’ndeki yerini alırken İsrail’e yönelik politikasında değişim olmayacağının işaretini verdi. Hamas, "İsrail ile varılan anlaşmaları tanı" çağrılarını reddederek, şimdilik yumuşamayacağını ortaya koydu.

İSRAİL’in, Gazze’den geçişlere izin vermemesi nedeniyle, Hamas milletvekilleri Ramallah’taki ilk toplantıya, Gazze’deki meclis binasından, videokonferans yoluyla katıldılar.

Gazze ve Ramallah’ta aynı anda toplanan Filistin parlamentosunun açılışında yoklama yapıldı, Kuran okundu, Filistin milli marşı dinlendi, ardından milletvekilleri yemin etti.

Meclis açılışında konuşan Filistin lideri Mahmud Abbas, Hamas’a hükümeti kurma görevini verdi. Konuşmasında Abbas, Hamas’tan ılımlı politika izlemesini ve "Tek stratejik seçenek" olarak nitelediği İsrail ile barış görüşmelerini sürdürmesini, varılan anlaşmaları tanımasını ve saygı göstermesini istedi. Abbas, uluslararası topluluk ile İsrail’e de seslenerek, Hamas’ı seçtiği için Filistin halkını cezalandırmaması gerektiğini söyledi.

Abbas, Filistinlilere karşı duvar örme, ev yıkma, tutuklamalar ve suikastlarını sürdüren İsrail’i de eleştirdi, Filistin lideri Yaser Arafat’ın şehit düşene dek Mukata’da hapsedildiğini hatırlattı. Abbas, "Bu olayı herşey meydana çıkana kadar kapatmayacağız" dedi.

JET HIZIYLA RET

Hamas, Abbas’ın İsrail ile yapılan barış anlaşmalarını tanıması ve saygı göstermesi çağrılarını anında reddetti. Hamas sözcüsü Sami ebu Zuhri, "Hamas, işgalcilerle mevcut şartlar altında görüşmeyi reddetmektedir. Biz, silahlı direnişi doğal hakkımız olarak kabul ediyoruz" dedi. Hamas’ın önde gelen siyasilerinden milletvekili Müşir el Masri de, "İsrail ile görüşme gündemimizde yok" diye konuştu.

Hamas lideri İsmail Haniye, Abbas’ın açılış konuşmasında olumlu noktalar bulunduğunu söyledi. Haniye, "Onun kendi programı, bizim kendi programımız var. Bu görüş ayrılıkları, Filistin halkının çıkarına olacak şekilde diyalog ve koordinasyon yoluyla çözümlenecektir" ifadesini kullandı.

Filistin meclisi başkanlığına, Hamas üyesi olan, Batı Şeria’daki El Nacah Üniversitesi öğretim üyelerinden coğrafya profesörü Aziz Duveyk (58) seçildi.

DÜŞMANSAYILACAK

İsrailli bir üst düzey yetkili ise, yemin töreninin ardından, İsrail’in varolma hakkını tanımayan bir Filistin yönetiminin "düşman" sayılacağını söyledi. İsrailli yetkililere göre, Hamas güdümündeki bir hükümetin varolan anlaşmalara uymasından da umut kesildi.

Hamas’ın kadınları iddialı

HAMAS üyesi kadın milletvekilleri, radikal partinin değişen yüzü olacaklarını vurguladılar. Cinsel ayrımcılığın İslami bir gelenek olmadığını ve din adına kadınlara ayrımcılığın uygulanmasının yanlış olduğunu belirten kadın millevekilleri, Gazze ve Batı Şeria’da kadınların haklarının verilmesi gerektiğine dikkat çektiler.

Hamas üyesi 6 kadın, vekil seçilerek meclise girdi. Kadınlar, Hamas’ın seçimleri kazanmasında son derece önemli bir rol oynadı.

’Şehitlerin anası’ yemin edip göreve başladı

Oğullarını canlı bomba eylemlerine göndermekle ünlenen Hamas milletvekili Meryem Ferhat (56), dün mecliste yemin ederek göreve başladı. Meryem, 10 çocuk annesi. Çocuklarından üçü intihar eyleminde bulunmak üzereyken İsrail askerleri tarafından öldürüldüler. Gazze’de "Şehitlerin Anası" olarak tanınan Meryem, 18 yaşındaki oğlu Muhammed’i terör operasyonuna gönderirken filme çekilmiş ve "Allah yolunda şehit olmasını" emretmişti. Meryem’in geride kalan iki oğlu da, Hamas’ın silahlı kanadı İzzedin el Kasım Tugayları’na mensup.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!