Hamas Arafat'ı anma törenine izin vermiyor

Güncelleme Tarihi:

Hamas Arafatı anma törenine izin vermiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2009 17:33

Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas hükümeti, Filistinlilerin efsanevi lideri Yaser Arafat'ın 5. ölüm yıl dönümünde bölgede El Fetih'in anma törenleri düzenlemesine izin vermedi.

Batı Şeria'daki El Fetih sözcüsü Fehmi Zarir, Arafat'ın ölüm yıl dönümü nedeniyle yarın yapılacak anma etkinliklerini önlemek isteyen Hamas'lı güvenlik güçlerinin dünden başlayarak, El Fetih liderlerine ve kadrolarına yönelik bölge çapında bir gözaltı kampanyası başlattığını bildirdi.

Fehmi Zarir, basın açıklamasında, Hamas'ın El Fetih Devrim Konseyi üyesi ve Batı Gazze sorumlularından Muhammed Annahal (Ebu Cuda) ile El Fetih'in kuzey Gazze'den sorumlu sekreteri Cemal Ebid ve diğer bazı üyelerinin gözaltına alındığını belirtti.

Gazze'de 2007'deki son anma etkinliklerinden sonra Hamas'ın Arafat'ı anma etkinliklerini önlemeyi adet haline getirdiğini söyleyen Fehmi Zarir, tüm çabalarına rağmen Hamas'ın, El Fetih'i ve kurucusu Ebu Ammar'ın (Yaser Arafat) konumunu zayıflatmakta başarılı olamayacağını ifade etti. Zarir, Hamas'ın, direniş mücadelesine ve Filistinlilerin birliğine zarar verdiğini de kaydetti.

Batı Şeria'da ise Arafat'ı anma etkinliklerinin bu akşamdan başlatılacağını ifade eden Zarir, El Fetih'in kurucusunun ölüm yıl dönümünün, barışa yönelik görüşmelerin tıkandığı ve Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın başkanlık seçimlerine yeniden aday olmayacağını açıkladığı, Filistin halkı için kritik ve hassas bir döneme denk geldiğine de işaret etti. Zarir, bu durumun bölgeyi istikrarsızlığa ve bilinmezliğe doğru sürüklediğini de kaydetti.

Öte yandan, Gazze'deki El Fetihli kaynaklar, Hamas'ın dün de Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'da, anma hazırlıklarında bulunan bazı öğrencileri gözaltına aldığını belirtti.

Filistinlilerin "ebedi" lider olarak nitelendirdikleri Yaser Arafat, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde iki yıldan fazla süreyle kuşatma altında bulunduğu Mukata karargahında ağır hastalanmış ve götürüldüğü Fransa'daki hastanede, 2004 yılı 11 Kasımında, 75 yaşında ölmüştü.
Arafat'ın ölümüyle ilgili çok çeşitli iddialar ortaya atılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!