Hamas’a elektro şoklu suikast

Güncelleme Tarihi:

Hamas’a elektro şoklu suikast
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 00:00

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın komutanı El-Mebhu’nun başına elektrik verildikten sonra boğularak öldürüldüğü iddia edildi. Hamas suikasttan İsrail’i sorumlu tuttu. El-Mebhu’nun Dubai’ye silah satın almak için başka adla gittiği belirtildi.

İSRAİL’in İslamcı Hamas örgütünce kontrol edilen Gazze Şeridi’ne 2008’de düzenlediği askeri operasyon sonrası tarafların “savaş suçlusu” ilan edilmesinin ardından bölge yine karışmaya aday.

Hamas, Mahmud Abdülrauf el-Mebhu’nun 20 Ocak 2010’da Dubai’de ölümünden İsrail’i sorumlu tuttu. Hamas’tan yapılan açıklamada, “Bu Siyonist suça uygun bir anda karşılık vereceğiz” ifadeleri kullanıldı. İsrail’den ise yanıt gelmedi. Mahmud el-Mebhu dün Suriye’deki Yarmuk mülteci kampında düzenlenen cenazeyle toprağa verildi.

Daha önce de zehirlenmişti
/images/100/0x0/55eb3f1cf018fbb8f8b4c484


Kardeşi Faik el-Mebhu, “Hamas ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından yürütülen ortak soruşturmada kardeşimin başına elektrik şoku verildiğini ve kumaş parçasıyla boğulduğu ortaya çıktı. Paris’teki laboratuvar da bu sonucu onayladı” dedi. Faik el-Mebhu, kardeşinin Dubai’ye Hamas adına silah almak için gittiğini ve ertesi gün ölü bulunduğunu söyledi.
Mahmud el-Mebhu birkaç ay önce de Suriye’nin başkenti Şam’da komaya girmiş ve zehirlendiği anlaşılmıştı. Dubai polisi, el-Mebhu’nun ülkeye başka bir adla girdiğini açıklayarak, “Bize varlığı bildirilseydi gerekli korumayı sağlardık” dedi.

İsraile yönelik saldırılara katılmıştı

Gazze Şeridi’ndeki Cebeliye mülteci kampında doğan el-Mebhu, İzzeddin el-Kassam Tugayları’nca 1989’da 2 İsrail askerinin kaçırılmasını organize etmişti. Avi Sasportas ve Ilan Sadon adlı askerler daha sonra öldürülmüştü. İsrail hedeflerine yönelik pek çok saldırıya imza atan el-Mebhu’nun Gazze’deki evi İsrail ordusunca yıkılmıştı. İsrailli kaynaklar, el-Mebhu’nun Gazze’ye İran’dan gönderilen silahların sevkiyatını yönlendirdiğini öne sürüyor.

Suikastlar zinciri

1997 yılında örgütün şimdiki lideri Halit Meşal’a Ürdün’de suikast düzenlenmek istendi. Planın ortaya çıkmasının ardından iki Mossad ajanı yakalandı.

2004 yılında Hamas liderleri Şeyh Ahmet Yasin ve Abdülaziz Rantisi’ye suikast düzenlendi.

Hizbullah komutanlarından Imad Mugniye de 2008 yılında Şam’da düzenlenen bir suikastla öldürülmüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!