İran'ın dini lideri Hamaney'den P5+1 ülkeleriyle imzalanan nükleer anlaşmaya onay

Güncelleme Tarihi:

İranın dini lideri Hamaneyden P5+1 ülkeleriyle imzalanan nükleer anlaşmaya onay
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 14:31

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran ile P5+1 ülkeleri arasında Temmuz ayında imzalanan nükleer anlaşmayı onayladı.

Haberin Devamı

Associated Press'in haberine göre; tüm ülke meseleleri hakkında son söz hakkına sahip olan Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye gönderdiği ve devlet televizyonundan okunan mektubuyla anlaşmaya onay verdi. Hamaney, İran adına müzakereleri yürüten ekibe verdiği desteği dile getirse de şimdiye dek anlaşmayı onayladığına ya da reddettiğine ilişkin bir açıklama yapmamıştı. 

Hamaney, İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmanın yürürlüğe girebileceğini fakat anlaşmadaki belirsizliklere karşı önlem alınması gerektiğini söyledi. Dini lider, ABD'ye güven olmayacağını öne sürerek, hükümeti "uyanık" olmaya çağırdı.

İran'ın en yetkili güvenlik kurumu olan Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından alınan kararı onayladığını belirten Hamaney, "anlaşmanın ülkenin geleceğine verebileceği cidddi zararı önlemek için sıkı bir şekilde kontrol edilmesi ve denetlenmesi gerektiğini" vurguladı.

Haberin Devamı

İran ve Birleşmiş Milletler'in beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya arasında varılan anlaşma, Tahran'ın nükleer programanının kısıtlanması karşılığında İran'a uygulanan yaptırımların hafifletilmesini öngörüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!