Hamaney: Gösterilere katılanlar ajan değil

Güncelleme Tarihi:

Hamaney: Gösterilere katılanlar ajan değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2009 13:00

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarını protesto gösterileriyle ilgili kovuşturmaya uğrayan muhalefet liderlerinin, ajan olduğuna dair bir kanıt görmediğini söyledi.

Hamaney devlet televizyonu tarafından duyurulan açıklamasında, "Son olaylara öncülük edenleri, ABD, İngiltere gibi yabancılara bağlı olmakla suçlamadığını, çünkü bu yöndeki suçlamaların kendisi açısından kanıtlanmadığını" kaydetti.

Ancak seçim sonrası en az 30 kişinin öldüğü bildirilen kitlesel gösterilerin "liderleri bilse de bilmese de hiç şüphesiz tertipli olduğunu" ifade eden Hamaney, "Bereket düşmanlarımız İran'daki durumu hala anlamadığından bu plan bozguna uğratıldı" dedi.

Ali Hamaney ayrıca, "İran halkı tarafından düşmanların suratına bir tokat indirildiğini, ancak hala (düşmanların) çabalarını sürdürdüğünü" kaydetti.

Muhafazakarların seçimdeki önde gelen muhalefet adayları Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi ile birlikte tutuklanmasını istediği eski Cumhurbaşkanı Ekber Rafsancani'yi, ABD ve İngiltere'nin İran'ın istikrarsızlığa sürüklenmesi planının bir parçası olmakla suçlamaları sürerken yayımladığı açıklamada Hamaney şöyle devam etti: "Böyle büyük önemdeki konularda şüphe ve dedikodular üzerine hareket edilemez. Herkes, işlenen suçların hoş görülmeyeceğinden emin olabilir, ancak böylesine önemli adli konular güçlü gerekçelere ve kanıtlara dayanmalı."

İran'da seçimden sonraki olaylara karıştıkları gerekçesiyle tutuklananların yargılanmaları sürüyor. Yargılananların, "olayları planlayan ve emir verenler, yabancı istihbarat teşkilatlarına bağlı olanlar ile halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atanlar" olmak üzere üç gruba ayrıldığı bildirilmişti.

Muhalefet de, 12 Haziranda yapılan, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yeniden kazandığı seçimin sonuçlarını protesto gösterilerinde onlarca kişinin öldürüldüğünü, yüzlerce kişinin gözaltına alındığını kaydediyor.

Hamaney'in son açıklaması da ülkedeki gerilimli ortamı yumuşatma çabası olarak yorumlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!