Halka bomba Amcaya taç

Güncelleme Tarihi:

Halka bomba Amcaya taç
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2001 00:00


Haberin Devamı

Saray'da katliam yapıp, kendini vuran Veliaht Prens'in ölmesi üzerine Nepal karıştı. Kral ilan edilen ve taç giyen Gyanendra'yı istemeyen halk başkent Katmandu'da polisle çatıştı. Polisin gözyaşartıcı bomba ve cop kullandığı olaylarda 1 kişi öldü. Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Nepal'de, aşkı uğruna Saray'da katliam yapıp, kendini vuran Veliaht Prens Dipendra'nın ölmesiyle, amcası Gyanendra'nın kral ilan edilmesi üzerine, başkent Katmandu'da sokağa dökülen halk, güvenlik güçleriyle çatıştı. Olaylarda ilk belirlemelere göre bir gösterici öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Katmandu başta olmak üzere, birçok kentte gerilimin artması üzerine, Nepal'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Çok sevdikleri Kral Birendra'nın öldürülmesinin ardından, kral ilan edilen erkek kardeşi Gyanendra'nın mutlak monarşi istediğine inanan demokrasi yanlıları, Katmandu'da Saray'a yürüdü.

AMCA'YI SEVMİYORLAR

Saray'ın 300 metre önünde toplanan binlerce gösterici, ‘‘Gyanendra'yı istemiyoruz’’, ‘‘gerçek katili bulun’’ şeklinde sloganlar atmaya başlayınca, saray çevresinde çok sıkı güvenlik önlemleri alan polisin müdahalesiyle karşılaştılar. Polis, göstericileri dağıtmak amacıyla gözyaşartıcı bomba ve cop kullandı. Bunun üzerine kalabalık, saray çevresinden uzaklaşarak ara sokak ve caddelere dağıldı. Ancak buralarda da olaylar devam etti. Çatışmalar sırasında bir gösterici öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Bazı gençlerin motosikletlerinin benzinlerini kullanarak molotof kokteyli yaptıkları dikkat çekti. Ülkede gerilimin tırmanmasını önlemeyi amaçlayan yeni Kral Gyanendra, yayınladığı bildiride, Nepal halkına, yapılacak bir soruşturmanın ardından, saraydaki olayla ilgili gerçekleri tam olarak açıklama sözü verdi. Ancak bu açıklama, halkın öfkesini dindirmeye yetmedi. Dipendra'nın ölümü üzerine kral ilan edilen Gyanendra'nın halk nezdinde fazla saygınlığı bulunmuyor. Bazı çevreler, halkın desteğinden yoksun olduğunu öne sürdükleri Gyanendra'nın baskıcı rejim kurabileceğini söylüyorlar.

ESKİNİN YERİNİ TUTAMAZ

Nepalli yazar Diamon Shumshere Rana, ülkede gelinen durumu ‘‘karanlık’’ diye nitelendirirken, şu görüşleri öne sürdü: ‘‘Hiçbir umut ışığı görmüyorum. Ölen kralımız, tam bir demokrattı. Onun yerini kimse dolduramaz.’’ Dipendra'nın ölümü üzerine kral ilan edilen Gyanendra taç giydi. Ölülere saygının bir göstergesi olarak kafasını kazıtan Kral Gyanendra, üzerinde krem rengi kuş tüyü bulunan tacını rahiplerin elinden giydi. Sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan taç giyme töreninden sonra, sarayda daha resmi bir tören yapılacak.

Uğruna 12 kişi can verdi

NEPAL'deki Saray'da uğruna yapılan katliamda, aralarında Kral ve Kraliçe'nin de bulunduğu Kraliyet Ailesi'nden 11 kişinin öldürüldüğü, çılgın eylemi gerçekleştiren Prens'in ise intihar ettiği, 29 yaşındaki güzel Devyani Rana, yandaki fotoğraftaki güzel kız. Hintli olan Rana, sevgilisi Veliaht Prens'in, 11 kişiyi öldürüp kendi yaşamına son verdiği olaydan sonra, apar topar ülkesine uçtu. Nepal'i de bir süre yöneten Rana Ailesi mensubu eski savunma bakanının kızı olan Devyani'nin çekici güzelliği, Veliaht Prens Birendra'nın başını döndürmüştü ve onunla evlenmek istiyordu. Devyani'nin aileye gelin gelmesine, özellikle annesi Kraliçe Aiswarya, Hint kanı taşıdığı ve rakip aile mensubu olduğu gerekçesiyle şiddetle karşı çıkıyordu. Ailedeki görüş ayrılığı nedeniyle, sevdiğiyle evlenemeyeceğini anlayan Veliaht Prens Birendra çılgına döndü ve annesi, babası ve kardeşlerinin de aralarında bulunduğu 13 kişiyi kurşuna dizdikten sonra, son kurşunu kendisine sıktı.

Katliamda ölen kralın kardeşi, törenle taç giyerken, olayı protesto etmek için sokağa dökülen demokrasi yanlılarına polis, gözyaşartıcı bomba ve copla müdahale etti. Göstericiler de polise taşla karşılık verince, ortalık savaş alanına döndü. Yas tuttuğunun göstergesi olarak saçlarını kazıtan yeni Kral Gyanendra, Hanuman Sarayı'nda Hindu geleneklerine göre düzenlenen törenle, krem tüylü, zümrüt elmas gibi kıymetli taşlarla bezeli paha biçilmez tacı giydi.

Çok sevecendi

Asillerin öğrenim gördüğü İngiltere'deki Eton Koleji'nden arkadaşı ünlü İngiliz dağcı Edward ‘Bear' Grylls, babası Kral Birendra ile annesi Kraliçe Aiswarya'nın da aralarında bulunduğu kraliyet ailesi üyelerini öldürdükten sonra kendisini vuran Nepal Veliaht Prensi Dipendra'yı anlattı.

1998 yılında Everest'e tırmanan dağcı Grylls, Prens Dipendra'nın ‘nazik ve sevilen’ bir kişi olduğunu, olayı duyduğunda inanamadığını, şoka uğradığını söyledi. Prens’le, Everest'e tırmanmadan iki yıl önce 15-16 yaşlarındayken tanıştığını belirten Grylls, ‘‘Her zaman çok sevecen biriydi. Çok iyi bir arkadaştı. Çok kibardı. Tam bir Nepalli’ydi’’ dedi.

Haberin Devamı

Prens'le iki yıl birlikte kaldıklarını ve karate çalıştıklarını belirten Grylls, Prens'in karate takımının kaptanlığını yaptığını ifade etti. Everest tırmanışı dönüşünde Prens'le Katmandu'da görüştüğünü kaydeden Grylls, Prens'in kendileriyle birlikte halkın gittiği restoranlara gittiğini, Nepal'de halk tarafından çok sevildiğini, kendisinin de halka saygı gösterdiğini söyleyip şöyle devam etti: ‘‘Olaya inanmak çok zor. Çünkü okulda çok yakındık, birbirimizi iyi tanıyorduk. Bunları yapabilecek biri değildi. Elbette insanın ne kadar baskıya ve çekişmelere dayanacağını bilemezsiniz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!