Halep’e ortak operasyon

Güncelleme Tarihi:

Halep’e ortak operasyon
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2016 19:56

Suriye’nin Halep, Lazkiye ve Hama kentlerinde muhalifler ve ordu güçleri arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, Suriye Başbakanı Vail Nadir el-Halki, Halep’in tümüyle kontrol altına alınması için operasyona başlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Halep’e ortak operasyon
SURİYE’nin Halep, Lazkiye ve Hama kentlerinde şiddetlenen çatışmalar, 27 Şubat’ta varılan geçici ateşkesi tehdit ediyor. Lazkiye’de aralarında El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve Ahrar’uş Şam’ın da bulunduğu, dokuz grup Türkmen Dağı bölgesinde ortak saldırı başlattı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bağlantılı bazı grupların da destek verdiği saldırıda muhalifler Beyda köyü ve tepesini aldı. Hama’da ise Uygur el Kaidesi olarak bilinen Türkistan İslam Partisi ve Çeçen cihatçılardan oluşan Cund’uş Şam, Hama’nın kuzeyindeki Gab Düzlüğü’nde yer alan Mansura kasabası havan topları ve bomba yüklü iki araçla vurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, Lazkiye’de Ahrar’uş Şam’ı, Hama’da da ÖSO’yu ateşkesi ihlal etmekle suçladı. 

HALEP KARIŞTI

Haberin Devamı

Suriye ordusu ve muhaliflerin arasında son bir haftada şiddetli çatışmalara sahne olan Halep’te Nusra Cephesi liderliğindeki 7 grubun Zeytan ve Birne köylerine yönelik taarruzlarını püskürten Suriye ordusu ve müttefiki Hizbullah’ın, kapsamlı bir operasyonda son aşamaya geldiği açıklandı. Şam’ı ziyaret eden Rusya parlamentosu heyetiyle görüşmesinde Suriye ordusunun Halep’e yürümeye hazır hale geldiğini söyleyen Suriye Başbakanı Vail Nadir el Halki, “Ortağımız Rusya ile birlikte Halep’in kurtarılması operasyonu hazırlıklarımızı tamamlamış bulunuyoruz. Yakında bu önemli şehrimizi teröristlerden kurtarmak için operasyon başlatılacak. Rusya’nın yardımıyla kısa sürede bu operasyonun da tamamlanacağını düşünüyorum. Şimdiye kadar Rus kuvvetlerinin yardımıyla 500’ün üzerinde yerleşim birimi teröristlerden temizlendi. 40 bin kilometre kare Suriye toprağı yasal yönetimin denetimine geçti. Rus kardeşlerimize minnettarız” açıklamasını yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı da Halep’te Nusra Cephesi’nin büyük bir askeri yığınak yaptığını ileri sürdü. Rusya, 14 Mart’ta Suriye’deki hava harekâtının ana operasyonlarının sona erdiğini açıklamıştı.  

Haberin Devamı

MUHALİFLER: GEÇİCİ ATEŞKES ÇÖKMEK ÜZERE

İsviçre’nin Cenevre kentinde üçüncü turu başlayacak çözüm müzakerelerinin öncesinde Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü Yüksek Müzakere Komitesi’nden Bassma Kodmani, 27 Şubat’ta varılan geçici ateşkesin “çökmek üzere” olduğunu söyledi. Kodmani, “Son 10 günde çok ciddi bir kötüleşme gördük ve ateşkes çökmek üzere” dedi. Kodmani, Fransız Journal du Dimanche gazetesine verdiği röportajda “ABD-Rusya ateşkesi gözleme misyonunun güçsüz olduğunu” ifade etti. Bu arada, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, son 24 saatte Halep’in güneyinde El Nusra Cephesi ile rejim arasındaki savaşta Nusra’nın 19, rejim tarafının ise 16 kayıp verdiğini bildirdi. Halep’in Azez ilçesine bağlı 6 köy ise terör örgütü IŞİD’in eline geçti. Öte yandan Suriye’de rejim, 13 Nisan’da parlamento seçimleri düzenleyecek.  

Haberin Devamı

IŞİD’E YÖNELİK ÜÇ KOLDAN BASKI ARTTI

Suriye’de 27 Şubat’ta varılan geçici ateşkes dışında tutulan IŞİD’e yönelik saldırılar son günlerde yoğunlaştı. Esad rejimi, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve PYD’nin IŞİD’e yönelik saldırıları yoğunlaştı. Uzmanlar, IŞİD’in aleyhine olan bu gelişmenin ileriki günlerde Suriye rejimi, Kürtleri ve ılımlı muhalifleri karşı karşıya getirebileceğini öngörüyor. İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nden Suriye uzmanı Thomas Pierret, “Üç taraf, pastadan mümkün olduğu kadar çok parça almaya çalışıyor” dedi. Pierret, pasta ifadesini IŞİD’in kontrolü altında tuttuğu toprakları kastederek kullanırken, “Şimdilik pasta herkes için yeteri kadar büyük. Gelecek dönemler daha karmaşık olacak. Halep’in doğusunu hem rejim hem Kürtler hem de muhalifler kontrol etmek istiyor” dedi. Şu anda Suriye topraklarının yaklaşık yüzde 40’ını kontrol eden IŞİD’e karşı kazanılan her zafer, ılımlı muhaliflerle, Suriye ordusu arasında çatışmaların yeniden başlaması riskini de artırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!