Haider'a karşı 250 bin kişi yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Haidera karşı 250 bin kişi yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avusturya'da aşırı sağcı lider Jörg Haider'in Özgürlükçü Parti'nin (FPÖ) koalisyon ortağı olmasına isyan büyüyor. Önceki gün 10 bin öğrencinin protesto eyleminin ardından dün de yaklaşık 250 bin kişi yürüdü, Başbakanlık binası önünde ırkçılığı lanetleyen sloganlar attı.

AVUSTURYA'da aşırı sağcı lider Jörg Haider'e öfke dinmiyor. Önceki gün öğrencilerin sokağa döküldüğü başkent Viyana'da dün de 250 bin kişi yürüdü ve ırkçılığı lanetleyen sloganlar attı. Eylem organizatörleri haftada bir gün protesto gösterilerinin süreceğini bildirdiler.

Seçimlerin ardından ülkenin en güçlü ikinci partisi haline gelen, Halk Partisi (ÖVP) ile hükümet ortağı olan Hürriyetçi Parti'yi (FPÖ) protesto gösterilerinin sonu gelmiyor. Koalisyon protokolünün imzalanmasından bu yana durmak bilmeyen protesto yürüyüşlerinde önceki gün Viyana'da 10 bin öğrencinin gösterisinden sonra, bu kez de dün Viyana tarihi günlerinden birini yaşadı. Aşırı sağcı lider Haider'in FPÖ partisinin hükümet ortağı olmasını protesto etmek amacıyla şehir merkezinde toplanan Avusturyalılar, başkent Viyana'yı sloganlarla inlettiler.

Polis yürüyüşe toplam 250 bin kişinin katıldığını açıkladı. Göstericilerle güvenlik görevlileri zaman, zaman çatıştı. Birçok kişi gözaltına alınırken, yaralanan göstericiler ayakta tedavi edildi. Çeşitli kuruluşlar tarafından organize edilen yürüyüş, öğleden sonra Viyana'nın çeşitli semtlerinde başladı. Protesto gösterilerine katılmak isteyen Avusturyalılar ülkenin dört bir yanından özel otobüs ve tren seferleri ile Viyana'ya gelirken, çok sayıda göstericinin özel araçlarıyla Viyana'nın yolunu tutması üzerine otoyollarda tıkanıklıklar meydana geldi, Viyana şehir merkezinde ise ulaşım kilitlendi.

BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE GÖSTERİ

Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkan Yardımcısı Michel Friedmann'ın da bir konuşma yaptığı gösteride protestocular ‘‘Kahramanlar Meydanı’’ olarak bilinen Heldenplatz'a hareket ettiler. Çok yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşe katılanlar, şehrin çeşitli kesimlerinden hareket ederek Kahramanlar Meydanı'nda bir araya gelip Başbakanlık binası önünde uzun süre gösteri yaptılar. Daha sonra koalisyonu onaylamak zorunda kalan Cumhurbaşkanı Thomas Klestil'in rezidansına giden göstericiler, burada da çeşitli sloganlar attılar.

Muhalefette bulunan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Yeşiller protesto gösterise destek verirken, iktidar partileri muhalefeti halkı galeyana getirmekle suçladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!