Haber İngiliz gazeteci Helena Smith'in ayağına geldi

Güncelleme Tarihi:

Haber İngiliz gazeteci Helena Smithin ayağına geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2015 16:10

Geçen günlerde İstanbul-San Francisco seferini yapan Türk Hava Yolları’nın TK79 sefer sayılı uçağı, sahipsiz bir cep telefonu yüzünden Polonya’nın başkenti Varşova’ya acil iniş yapmıştı. 332 yolcu taşıyan uçağa acil iniş sırasında savaş uçakları eşlik ederken, o anlar, uçakta bulunan Guardian gazetesinin Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs muhabiri Helena Smith tarafından haberleştirildi.

Haberin Devamı

Haber İngiliz gazeteci Helena Smithin ayağına geldi
Kaptan pilot Mehmet Altuğ Ekis’in soğukkanlılığına vurgu yapan Smith, “uçağın arka koltuğunda bulunan sahipsiz bir cep telefonunun bomba olma şüphesinin uçuş ekibini paniğe sevk ettiğini” yazarken, gergin anları şöyle aktardı: “Üç sıra önümde oturan bebek bağırmaya, annesi ağlamaya başladı. Normal uçuşlarla kıyaslandığında normal olmayan bir hızla inerken, Ekis, acil durum kitapçığının belirttiği şeyleri yapıyordu: Yakıtı boşalttı.”

11A numaralı koltukta oturan ve Los Angeles’ta yaşayan Suma adlı bir Türk kadınının içinde bulundukları durumu IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin yeni bulduğu çözüme bağladığını aktaran Smith, kadının, “Tanrım, işte bu. Bedel ödeme zamanı geldi. Şu telefonu uçaktan atın” dediğini İngiliz okurlarıyla paylaştı.

YOKSA MİSİLLEME Mİ?

Haberin Devamı

İngiliz gazeteci, kabin ekibinden Gökhan Ataç ve meslektaşlarının ne olduğuna dair yaklaşık bir saat tartışma yürüttüğünü belirtti ve akıllarından geçen olasılıkları şöyle sıraladı: “Türk güvenlik güçleri uçağı başta aradı ve telefonu atladı. Burada nasıl olabilirdi? Bir bombanın patlatıcısı mıydı? Uçaktaki bir patlayıcıyla mı ilgiliydi? Yoksa Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede fırlatma rampası olarak İncirlik Hava Üssü’nü verme hamlesine karşı bir tür misilleme mi?”

Telefonun sahibi çıkmayınca ekibin güvenlik kuralları çerçevesinde yapılması gerekenleri uyguladığını ve telefonu uçağın en arka sağ tarafına götürüp üzerine valiz koyduklarını yazan Smith, Polonya ormanları ve üçgen çatılı evler görülünce somut bir rahatlamanın ve sessizliğin hasıl olduğunu ifade etti.

Varşova'ya indiklerinde kendilerini bir sürü itfaiyeci ve güvenlik gücünün karşıladığını aktaran Smith, uçak tahliye edildikten sonra yolculara Frederick Chopin Havalimanı’nda kahve ve çikolata ikram edilirken, özel güvenlik birimlerince telefonun imha edildiğini ve patlayıcıya rastlanmadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!