Güzel ol, gölge etme

Güncelleme Tarihi:

Güzel ol, gölge etme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yalnız bizde değil, Batı ülkelerinde de ‘lider sultası’ şikayet konusu. The Independent on Sunday gazetesi, İngiliz Başbakanı Tony Blair'in kabinesindeki bakanlarla, özellikle de kadınlarla ilişkilerini inceledi. Blair'in tarzı özetle şöyle : ‘Güzel ol, dediğimi yap, bana gölge etme!’

İNGİLİZ Başbakanı Tony Blair kabinesine genç, güzel, hırslı ama kendisine rakip olmayacak kadınları alıyormuş.

The Independent on Sunday gazetesi iktidardaki İşçi Partisi'nde cinsiyet meselesine odaklanan bir incelemeye yer verdi. ‘Tony’nin kadınlara yaklaşımı' başlıklı, Julia Langdon'un kaleme aldığı yazıda hükümette olağanüstü gibi gözükmeyen değişime dikkat çekildi ve şöyle denildi:

‘Kabinede her zamankinden çok daha fazla kadın olmasına karşın icraatçı bakanlıkların hiç birinin başında kadın yok. Yoksa Tony Blair kadınlara gerçek güç vermek istemiyor mu? Kabinenin yaklaşık dörtte birini kadınlar oluşturuyor ve önemli koltuklara sahip görünüyorlar. Ama gerçek farklı. Aslında devletin ‘önemli ev işlerini' yapıyorlar. Yani Başbakan aslında kızlardan toz almalarını istedi'.

Blair hükümetindeki ayrımcılık tartışmalarını Kuzey İrlanda Bakanlığı'nı kaybeden ve Kabineden Sorumlu Devlet Bakanı olan Mo Mowlam ateşledi. Mowlam'in Blair ile kişisel çatışması olduğu bilinen bir gerçekti. Mowlam'in olağanüstü popüleraritesi, inançları, politikalarını sonuna kadar savunan bağımsız, keskin tarzı şimşekleri üzerine çekti. İşçi Partisi'nin geçen yılki konferansında Mowlam, Blair'e açıkça meydan okuyunca, elinden çok önemli Kuzey İrlanda dosyası alınıverdi.

24'te 5 KADIN

Blair'in kabinesinde kendisi dahil 24 bakan bulunuyor ve beş koltukta kadınlar oturuyor. İşçi Partisi Parlamento Grubu Başkanı Margaret Beckett, Kabineden Sorumlu Devlet Bakanı Mo Mowlam, Parti Denetleyicisi Ann Taylor, Uluslararası Proje Geliştirme Bakanı Clare Short ve Lordlar Kamarası Lideri ve Kadın İşlerinden Sorumlu Bakan Barones Jay. Barones diğerlerinden farklı olarak 50 yaşın üzerinde değil ve bu göreve seçilmeden geldi. ‘Dediğim dedik' Mowlam ne zaman arasa ‘Başbakan şu anda çok meşgul' cevabı alırken, ‘Patron nasıl memnun edilir' konusunda uzman Barones Jay için Downing Street no.10'un (Başbakanlık konutu) kapısı hep ardına kadar açık.

The Independent on Sunday gazetesine göre, Blair'in güçlü ve vasıflı kadınlara tamamen karşı olduğunu söylemek yanlış. Ülkenin en başarılı kadınlarından biriyle evli olan Blair, karşı cinsin kendisi için siyasi bir tehdit oluşturmamasına özen gösteriyor. Blair, temelde, kadın ya da erkek hiç kimsenin gölgesinde kalmak istemiyor ve otoritesini hiçe sayan Mowlam de bu yüzden o bakanlıktan ayrılmak zorunda kaldı.

BLAİR'İ BAŞARIYA TAŞIMAK

Başbakan Blair sorun çıkarmayan, dikkat çekmeyen, genel çizgiden şaşmayan bakanlarla çalışmayı yeğliyor. Gazetenin yorumunda, ‘Uyum, kapasiteden önemlidir. Başbakan verilen işleri aynen yerine getiren insan ister ve bu yapıyı denetleyici mekanizma vardır. Yönetim çarkı Blair'i başarıya götürecek şekilde işlemelidir. Aksi halde kapının önüne konulurlar. Harriet Harman gibi çok yakın bir dostu bile bu konuda istisna yapılmadığını öğrendi. İşçi Partisi'nin genç yetenekleri yükselmek için bu düzene boyun eğmek zorundalar' denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!