Güvenlik terörü

Güncelleme Tarihi:

Güvenlik terörü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 00:00

Irak’ta yeni bir "Blackwater skandalı" daha yaşandı. Bu kez Avustralyalı özel güvenlik şirketi Unity Resources Group’un paralı askerleri, konvoylarına yaklaştığını iddia ettikleri bir sivil araca ateş açtı. Çocuklarını okutmak için taksicilik yapan dul bir kadınla, kendisi gibi Ermeni asıllı müşterisi öldü.

ÖNCEKİ gün Bağdat’ın Karrada semtinde taksicilik yapan Maro Ohannes (Maruni Avani) adlı Ermeni asıllı Iraklı kadın, Avustralyalıların sahip olduğu özel bir güvenlik şirketine ait konvoya fazla yaklaşınca aracına ateş açıldı. Merkezi Dubai’de bulunan Unity Resources Group adlı şirketin silahlı elemanları, taksiyi delik deşik ederken 47 yaşındaki Ohannes ve başından vurulan ön koltuktaki kadın yolcusu öldü. Bir diğer kadın yolcuyla çocuğu da yaralandı. İki yolcunun da bir cenaze töreni için Bağdat’ın merkezindeki Ermeni kilisesine gittikleri bildirildi.

GANGSTER GİBİ

Görgü tanığı bir polis, yabancı güvenlik görevlilerinin aracı delik deşik ettikten sonra "ganster gibi" hızlanarak kaçtığını söyledi. Ölen kadınlardan birinin akrabası da, "Bu barbarca bir suç. Bu güvenlikçiler insan değil. Acımaları da yok, dinleri de" ifadesini kullandı. ABD’nin sözleşmeyle iş verdiği şirket ise, elle yapılan yavaşla itirazlarına ve işaret fişeği atılmasına rağmen taksinin durmadığını, bunun üzerine ateş açıldığını belirterek, "Derin üzüntü duyuyoruz. Olayın sonuçlarını Iraklı yetkililerle araştırıyoruz" dedi.

Amerikan Blackwater şirketine bağlı güvenlik güçlerinin üç hafta önce 17 Iraklı sivili "kasten" öldürdüğünü önceki gün resmen rapor eden Irak hükümeti, bir kez daha öfkeli. Bağdat’ın yeni güvenlik planının başında bulunan General Kasım Müsavi, "Hükümet, başbakan ve herkes bu şirketin eylemlerini kınıyor. Bu şirkete karşı silahımız hukuktur. Bu sorunu soğukkanlılıkla inceleyeceğiz" diye konuştu.

Özel güvenlik şirketlerinin, ABD’nin işgal yönetimi sırasında yayınladığı kararnameyle Irak yasaları karşısında yargı muafiyeti bulunuyor. Ülkede, çoğu ABD ve Avrupa’dan 180 özel güvenlik şirketi için çalışan 25 ila 49 bin sözleşmeli personel var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!