Güvenlik önlemleri artırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Güvenlik önlemleri artırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2009 12:37

Nijeryalı bir saldırganın ABD uçağını havaya uçurma girişimi, havalimanlarında sert önlemler alınmasını gündeme getirdi. ABD ve İngiltere güvenliğin artırılmasını isterken, Almanya'dan çatlak sesler yükseldi.

Haberin Devamı

ARTIK KUŞ UÇURTMAYACAKLAR

Hollanda'dan ABD'nin Detroit kentine giden ABD uçağını 23 yaşındaki Nijeryalı bir saldırgan havaya uçurmak istedi. Saldırgan 253 yolcusu bulunan uçağı "PETN" adlı patlayıcı tozla havaya uçurmayı amaçladı. ABD istihbaratından yapılan açıklamada saldırganın kullandığı PETN'nin güçlü bir patlayıcı madde olduÄŸu belirtildi.   Â

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Schiphol Havalimanı'ndan uçağa binen 23 yaşındaki Abdülfaruk Ömer Abdülmuttalib'in saldırı girişimi, havalimanlarında yeniden güvenlik önlemlerinin artırılmasını gündeme getirdi. Başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinde saldırı sonrası yolcular daha sıkı kontrollerden geçirildi. Ancak daha sert güvenlik önlemleri alınmasına karşı çatlak sesler de yükselmeye başladı.

Haberin Devamı

ABD ve İngiltere güvenlik önlemlerini artırmak için ek önlemler alınacağını, havalimanlarında güvenlik görevlisi sayısını artıracaklarını belirtti. Almanya'da ise başta iktidardaki Hristiyan Birlik Partisi ve Hür Demokratlar olmak üzere Yeşillerin de sert önlemler alınmasına karşı olduğu belirtildi.

SALDIRI SONRASI HEMEN ALINAN EK ÖNLEMLER:

  • Bütün yolcuları tepeden tırnaÄŸa sıkıca aramak için uçakların kalkışlarında 1-2 saat gecikmeler oldu
  • El çantaları sıkıca arandı ve sıvı alınmasına izin verilmedi. Özellikle bebek mamalarına yasak konuldu
  • ABD'ye uçağın varmasına bir saat kala yolcuların tuvaletlere gitmeleri yasaklandı
  • Uçak iniÅŸe geçmeden önce bütün kalem, bataniye, bilgisayar ve elektronik cihazlar toplandı
  • UçuÅŸ pozisyonu hakkında yolculara bilgi verilmekten kaçınıldı.

ALMANYA SERT ÖNLEMLERE KARŞI

ABD bu önlemlerin uluslararası uçuş kuralları haline getirilmesi için diğer ülkelere baskı yapmaya hazırlanıyor. Almanya'dan ise farklı bir ses yükseldi. Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Birlik ve koalisyon ortağı Hür Demokratlar bu aşamada sert önlemler alınmasına ihtiyaç hissetmediklerini, yeni önlemlerin küresel krizden en çok etkilenen havayolu şirketlerine daha zor duruma sokacağını vurguluyor.

ALMAN POLİS SENDİKASINDAN İLGİNÇ AÇIKLAMA

Alman Polis Sendikası ise yaptığı açıklamada havalimanlarında güvenlik görevlisi sayısının artırılmasını istedi. Sendika havalimanlarının güvenliğinin özel güvenlik şirketleri tarafından yapılmamasını da istedi. Gerekçe olarak ise güvenlik görevlileri arasına radikal İslamcıların sızabileceği uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!