Güvenlik ihmali bakan düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Güvenlik ihmali bakan düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 20:51

BELÇİKA hükümeti Brüksel Havalimanı ve Maelbeek metro istasyonuna düzenlenen terör saldırıları bağlamında ilk firesini verdi.

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Jacqueline Galant, Brüksel Havalimanı’nın güvenliğiyle ilgili olarak Mart 2015’te Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve olumsuz unsurlar içeren bir rapor hakkında yalan söylediğinin ortaya çıkması üzerine istifa etmek zorunda kaldı. 22 Mart’taki saldırılar Brüksel Havalimanı’nın güvenlik açıklarını net şekilde ortaya koymuştu. Galant’ın Belçika Federal Meclisi önünde ısrarla ‘görmediğini’ iddia ettiği raporda, alınması gerekli görülen spesifik güvenlik önlemleri arasında yolcular ve bagajların havalimanına erişimine ilişkin güvenlik testleri yapılması önerisi de yer alıyordu. 

KABUL EDİLEMEZ

Raporu görmediğini iddia eden Galant’ın rapora ilişkin bir özeti gördüğünün ortaya çıkmasının ardından “Belge dikkate alınsaydı saldırı gerçekleşir miydi” sorularının kamuoyunda tartışılmaya başlanması ilk aşamada bakanının arkasında duran Başbakan Charles Michel üzerindeki baskıyı artırdı. Michel, dün sabah yaptığı ikili görüşmede, Galant’tan istifasını sunmasını istedi. Bu talep üzerine Galant istifasını Belçika Kralı Philippe’e sundu ve istifa kabul edildi. Galant kendisine karşı haçlı seferi başlatıldığını savunurken Michel, raporun özetinin tartışıldığını ve Haziran 2015’te bakanın kabinesine gönderildiğini belirterek, “Parlamento’nun bu önemli noktadan haberdar edilmemesini kabul edemem” dedi. Brüksel saldırıları sonrasında İçişleri Bakanı Jan Jambon ve Adalet Bakanı Koen Geens de istifalarını Başbakan Michel’e sunmuş ancak bu istifalar kabul edilmemişti.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!