Güvenli bölgeye asker yollayabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Güvenli bölgeye asker yollayabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2015 21:09

Suriye’nin kuzeyinde Azez ile Cerablus arasında IŞİD’in elindeki coğrafyada güvenli bölge oluşturulmasına dair planlara bir destek de Birleşik Krallık’tan geldi. Parlamentoda konuşan İngiltere Başbakanı David Cameron, güvenli bölgelerde İngiliz askerlerinin konuşlandırılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE Başbakanı David Cameron önceki gün, insansız hava araçlarının iki İngiliz vatandaşı IŞİD üyesini öldürdüğünü açıkladığı Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada Suriye’de mülteciler için kurulacak güvenli bölgelerde İngiliz askerlerinin konuşlandırılabileceğini söyledi. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre daha önce bu konuya mesafeli olan Cameron, konuşmasında güvenli bölgelerin kurulmasının “kesinlikle doğru bir yaklaşım” olduğunu savundu. Muhafazakâr başbakan, bu oluşumlar için Türkiye ve ABD’nin askeri olarak katkı vermesi gerektiğini, İngiltere’nin de potansiyel olarak dahlinin söz konusu olabileceğini ifade etti. Bununla beraber Cameron, bu planlanan bölgelerin güvenli olabilmesi için “çok önemli bir taahhüdün” gerekli olduğunu da ekledi.

Haberin Devamı

İKİ SİYASETÇİ ETKİLEDİ: Gazeteye göre Cameron’un konuyla ilgili fikir değiştirmesinde iki Muhafazakâr Partili eski kabine üyesi rol oynadı. Eski Uluslararası Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell, Suriye’den milyonlarca insanın kaçmasını engellemek için güvenli bölge kurulmasının kritik önemde olduğunu söylemişti. Eski bakan, bu yeni kampların korunması için Suriye’de karada İngiliz askerlerinin konuşlandırılmasını desteklediğini söylemişti.

FRANSA’DAN İLK KEŞİF: Mitchell, “Bu, Birleşik Krallık’ta insanların bazen gösterdiği tepkilerin aksine askeri bir saldırganlık değil, savunma amaçlı bir eylem ve Birleşmiş Milletler Şartı’na uygun gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi. Eski Savunma Bakanı Liam Fox da Avrupa’ya mülteci akınını durdurmaya katkı için Suriye’de güvenli bölgelerin kurulması çağrısına destek olmuştu.

Öte yandan Fransa dün ilk kez IŞİD’e karşı Rafale modeli savaş uçaklarıyla Suriye’de keşif görevi icra etti. Fransa Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili operasyonun IŞİD ile ilgili istihbarat toplamak ve Fransa’nın Suriye’deki durumu değerlendirme imkânlarını güçlendirmek için tasarlandığını söyledi. Yetkili, “Benzer operasyonlar gelecek günlerde de sürebilir” dedi.

O MİLİTANLAR KRALİÇE’YE SALDIRI MI PLANLAMIŞTI

İngiltere Başbakanı Cameron, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada iki Birleşik Krallık vatandaşı IŞİD militanının örgütün Suriye’deki merkezi Rakka’da geçen ay öldürüldüğüne de söyledi. İngiliz Başbakan, Suriye’ye giden Cardiff doğumlu 21 yaşındaki Reyaad Khan ile Aberdeen kentinden 26 yaşındaki Ruhul Amin’in, başka bir IŞİD militanıyla beraber hava saldırıları sonucu öldürüldüğünü duyurdu. Cameron, öldürülen militanların kamusal bir alanda ‘barbarca’ bir terör saldırısı planladığının altını çizdi, ancak planlanan saldırıyla ilgili detaylı bilgi vermedi. İngiliz basınında, 15 Ağustos’ta başkent Londra’da Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda teslim oluşunun 70’nci yıldönümü kutlamalarında, Kraliçe 2’nci Elizabeth’i hedefleyen bir terör saldırısı planlandığına dair haberler çıkmıştı.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in denetimindeki Azez ve Cerablus kentleri arasında bir güvenli bölge oluşturulmasına dair geçtiğimiz haftalarda ABD ile Türkiye arasında görüşmeler yürütülmüştü. Bu bölgeye Özgür Suriye Ordusu ve diğer ılımlı muhalif güçlerin koalisyon güçlerinin hava desteği ile yerleşmesi öngörülmüştü. Türk savaş uçakları geçen ayın sonunda ABD öncülüğündeki koalisyon savaş uçaklarıyla birlikte ilk kez Suriye’deki IŞİD mevzilerini vurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!