Gürlediler ama yağmadılar

Güncelleme Tarihi:

Gürlediler ama yağmadılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2000 00:00

Günlerdir İsrail'e ateş püsküren ve sert önlemler alınması yönünde ifadelerde bulunan Arap zirvesinden İsrail ile ilişkilerin kesilmemesi yönünde karar çıktı. Zirve'den Arafat hoşnut kalmadı.
Haberin Devamı

İsrail, Kahire'de çalışmalarını tamamlayan Arap zirvesinden, Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerinin kesilmesini öngörmeyen sonuç bildirgesini olumlu buldu.

İsrail hükümet sözcüsü, sonuç bildirgesinin kamuoyuna açıklanmasının ardından, "rahatladıklarını" söyleyerek, "bunun Arap dünyasının sağduyusunun bir zaferi olduğunu" ifade etti.

Sözcü Nahman Şay, CNN'e yaptığı açıklamada, "Mısır ve Ürdün gibi İsrail ile diplomatik ilişkileri bulunan ülkeler, barış yolunda yürümek için bu stratejik seçimi yapmışlar gibi görünüyor. Bu şiddeti durdurması için Arafat'a bir mesaj olabilir. Bu şiddetle hiçbir yere varılamayacağı mesajıdır" diye konuştu.

İşte sonuç bildirgesi
Kahire'de çalışmalarını tamamlayan Arap zirvesi, şiddet olaylarından dolayı İsrail'i kınamasının yanı sıra, şiddet olaylarıyla ilgili olarak BM öncülüğünde uluslararası ve tarafsız bir soruşturma komisyonu kurulmasını istedi.

Arap ülkeleri tarafından benimsenen ve Arap Birliği Genel Sekreteri İsmet Abdülmecid tarafından okunan sonuç bildirgesine göre, bu komisyonca hazırlanacak raporun, BM Güvenlik Konseyi ve BM İnsan Hakları Komisyonu'na sunulması talep edildi.

İsrail'in kınandığı sonuç bildirgesinde, İsrail'in barış sürecini Filistin halkına karşı savaşa dönüştürdüğü ve bölgede gerilim ve şiddetin baş sorumlusu olduğu belirtildi.

Libya'nın, İsrail ile ilişkilerin kesilmeyeceği gerekçesiyle terkettiği zirvede, Arap ülkelerinin liderleri, bu ülkeyle ilişkilerin her an kesilebileceği uyarısında bulundular ve bu durumdan İsrail'in sorumlu olacağını bildirdiler.

Zirveden sonra isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Filistinli yetkili, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın, özellikle Filistinlilere acil mali yardım kararı alınmadığı için zirve kararlarından dolayı hayal kırıklğına uğradığını belirtti.

Filistinli yetkili, "Arafat, Filistinliler'e mali yardım sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulması kararından hoşnut değil. Ayrıca İsrail'e karşı alınan kararları çok zayıf buluyor" dedi.

Zirvede alınan karar uyarınca, "El Aksa Fonu" adı verilen 800 milyon dolar tutarındaki bir kaynak Kudüs ve Filistinlilerin alt yapı ihtiyaçları için, "İntifada Fonu" adı verilen 200 milyon tutarındaki bir diğeri de, şehit aileleri ve çocuklarının eğitimi için kullanılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!