Gürcistan Cumhurbaşkanı: “Türkiye'nin AB'ye girmesini çok istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Gürcistan Cumhurbaşkanı:  “Türkiyenin ABye girmesini çok istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 16:58

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, “Türkiye'nin AB'ye girmesini çok istediklerini” söyledi.

Saakaşvili, Savunma Bakanlığı'nın düzenlediği “Gürcistan Güvenlik Forumu”nda yaptığı konuşmada, “Avrupa ile bütünleşmek için verdikleri mücadelenin çok eski dönemlere dayandığını ve en eski Avrupalıların Gürcüler olduğunu” kaydetti.

“Muhafazakar Hıristiyan devlet olduklarını” söyleyen Saakaşvili, ”bulundukları coğrafyada Avrupa ile bütünleşmek için her zaman mücadele ettiklerini, Türkiye'nin de AB'ye girmesini en çok isteyen ülke olduklarını” söyledi.

Gürcistan'daki “Gül Devrimi”ni Ukrayna ve Kırgızistan'ın izlediğini ifade eden Saakaşvili, “o dönemde Batı basınında devrim ihraç eden ülke olarak gösterildiklerini, ancak bunun doğru olmadığını” ifade etti.

“Ben Fidel Castro değilim. Devrim de ihraç etmiyorum” diyen Saakaşvili, “devrimle birlikte demokratik devlet olduklarını, ülkesindeki hareketlerin daha büyük önem taşıdığını” kaydetti.

“NATO'ya girmek istediklerini ve hızlı reformlara devam edeceklerini, ancak demokrasi karşıtlarının tüm bunları görmek istemediğini” söyleyen Saakaşvili, “ülkesinin dünya güvenliğinin bir parçası olduğunu” ifade etti.
“Gürcistan'ın, NATO'ya üye olmasını engellemek isteyenler olabileceğini” ifade eden Saakaşvili, “ancak bunu açıkça dile getirmeyeceklerini” kaydetti.

Saakaşvili, “uluslararası güvenlik ve demokratik ülkeler blokunun en önemli parçasını oluşturmak istediklerini” belirterek, Irak, Afganistan ve Kosova'da önemli rol üstlendiklerini söyledi.

“RUS BARIŞ GÜÇLERİ ÇIKACAK”

Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya'daki gelişmelere de değinen Saakaşvili, “Güney Osetya'dan Rus barış güçlerinin çıkartılacağını” belirtti.

Parlamentonun, Rus barış güçlerinin çıkartılmasını kabul ettiğini ve alınan bu kararın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından da olumlu karşılandığını ifade eden Saakaşvili, ”parlamentonun kararının yerine getirileceğini” söyledi.

Saakaşvili, “Rus barış güçlerinin üstlendiği sorumlulukları yerine getirmediğini” belirterek, “alınan karara gelen tepkilerin ciddi olmadığını düşündüğünü” ifade etti.

“Ayrılıkçı bölgelerde meydana gelenler karşısında sakin olma gayretinde olduklarını” anlatan Saakaşvili, “Abhaz yasalarına göre bölgede yaşayan Gürcü çocuklarının kendi dilinde eğitim almasının yasaklandığını, Oset yönetiminin bölgeye gelecek çok uluslu barış gücü askerinin imha edileceğini söylediğini” kaydetti.

“ABD Başkanı George Bush'un, Gürcistan ziyaretinde Güney Osetya'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüşmek istediğini, ancak bunun ayrılıkçı bölge yönetimi tarafından engellendiğini” ifade eden Saakaşvili, “bölgedeki sorunların çözümüne ilişkin hazırladıkları barış planında Osetlerin tüm isteklerinin yer aldığını” belirtti.

Güney Osetya'ya “genişletilmiş özerklik statüsü” kazandırmak için görüşmelere başladıklarını ifade eden Saakaşvili, “ancak Rusya'nın da desteklediği tüm bu girişimlerinin sonuçsuz kaldığını” söyledi.

Konuşmasının sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Saakaşvili, “Rusya ile iyi ilişkiler içinde olmak istediklerini, ancak kimsenin Gürcistan üzerinde baskı kurmasına izin vermeyeceklerini” kaydetti.
;
Gürcistan'da Rusya'dan gelen doğalgaz boru hattındaki patlamalar yüzünden kısa süren enerji krizi çıktığını hatırlatan Saakaşvili, Rusya'dan aldıkları doğalgaz miktarını daha iyi bir seçenek bulduklarında azaltacaklarını söyledi.
Saakaşvili, enerji alanında hiç kimseye bağımlı kalmak istemediklerini belirterek, enerji krizinin bunu gösterdiğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!