Güney Osetyalılar AİHM'de 2 bin 500 dava açtı

Güncelleme Tarihi:

Güney Osetyalılar AİHMde 2 bin 500 dava açtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2009 16:31

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'dan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) Gürcistan aleyhine 2 bin 500'ü aşkın dava açıldığı bildirildi.

Güney Osetya "Dışişleri Bakanı" Murat Djioyev, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, açılan davaların hepsinin Gürcistan'ın geçen yıl bölgeyi yeniden kontrolü altına almak için yaptığı saldırıyla ilgili olduğunu söyledi.

"Gürcülerin Güney Osetya Cumhuriyeti'ne saldırısının ardından ailelerini, arkadaşlarını ve mallarını kaybeden 2 bin 500'den fazla vatandaşımız uluslararası mahkemelerde Gürcistan aleyhinde dava açtı" diye konuşan Djioyev, hakimlerden Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik saldırganlığı teyit etmesini beklediklerini ifade etti. Djioyev, "İnsanlığa ve barışa karşı işlenen bu suçlara karşı uygun cezanın verileceğine inanıyorum" diye konuştu.

Güney Osetya lideri Eduard Kakoytı, geçen Cuma yaptığı açıklamada, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Tskhinvali'ye saldırı emrini verdiği gerekçesiyle "savaş suçlusu" olarak yargılanması talebinde bulunarak, Saakaşvili ve Güney Osetya sakinlerine yönelik organize saldırıya katılanlar hakkında dava açtıklarını, bunun uluslararası bir suç olduğunu ve mutlaka uygun bir cezanın verilmesi gerektiğini söylemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!