Gün gün ilk haftanın bilançosu

Güncelleme Tarihi:

Gün gün ilk haftanın bilançosu
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun Yugoslavya'ya başlattığı hava operasyonunda yedinci güne girildi. Geçen çarşamba akşamı başlayan operasyonun ilk haftasında Yugoslavya'ya ait 6 adet Mig-29 tipi uçak düşürüldü. Karadağ'ın başkenti Podgorica yakınlarındaki Golubovçi askeri havaalanında bulunan Yugoslav ordusuna ait Mig-21 tipi uçak, NATO güçlerince yerdeyken vuruldu.

Bir haftanın gün gün bilançosu şöyle:

24 Mart:

TSİ 21.00'den önce Kosova'nın başkenti Priştine'de ilk patlamalar duyuldu. NATO Genel Sekreteri Javier Solana ittifakın Yugoslavya'daki askeri hedefleri vurmaya başladığını açıkladı. TSİ 22.00'den itibaren Yugoslav başkentine füze ve bomba yağmaya başladı. Altı saat süren ilk dalgada 40 hedef vuruldu. Denizden 100 kadar Tomahawk füzesi atıldı. ABD'nin radara yakalanmayan uzun menzilli uçakları B-2'ler ilk kez bir operasyonda görev aldı. Ayrıca B-52'ler de kullanıldı.

Hasar raporu:

Sırpların silah fabrikaları, enerji şebekeleri, komuta-kontrol merkezleri, füze bataryaları, kışlaları, askeri havaalanları isabet aldı.

25 Mart:

TSİ 08.25'de Belgrad'da sirenler çalmaya başladı. Hava akınları dört saat sürdü.

26 Mart:

Akşam saatlerine doğru Sırp askeri hedeflerine yeni bir saldırı dalgası başlatıldı. Operasyondan sonra ilk kez bir Tomahawk füzesi gün ışığında fırlatıldı. Sırpların Kosova'da sivil halka saldırmaya başladığı haberleri geldi.

Hasar raporu:

Bosna'daki NATO güçlerine saldıran Sırplara ait iki MİG-29 düşürüldü. Belgrad dışında kimyasal madde üreten iki fabrika isabet aldı. Bombardıman 3 saat sürdü.

27 Mart:

Kosova'daki cinayet, tecavüz ve talan haberleri NATO'yu alarma geçirdi. Denizden Tomahawk atışları devam ederken, saldırıların doğrudan Sırp polis ve asker gücünü hedef alacağı açıklandı.

Hasar raporu:

ABD'ye ait hayalet uçak F-117 Gece Şahini, Belgrad'ın batısında düşürüldü. NATO komandoları operasyonla pilotu kurtardı.

28 Mart:

NATO, operasyonda ikinci aşamaya geçti. Kosova'daki Arnavutlara etnik temizlik uygulayan Yugoslav askerleri ilk kez doğrudan hedef alındı.

29 Mart:

NATO yetkilileri, Yugoslav ordu hedeflerine yönelik operasyon hazırlandığını açıkladı. Sadece iki gün içinde 60 bin mülteci Arnavutluk'a akın etti. 100 bin mültecinin de yollarda olduğu açıklandı.

30 Mart:

NATO, Kosova'daki Sırp askeri hedeflerinin alçak uçuşla bombalanacağını açıklandı. Bu amaçla Pentagon, aralarında B-1B bombardıman uçaklarının da bulunduğu 20 uçağın daha takviye olarak görev alacağını duyurdu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!