Gül’ü Atina’ya bekliyorum

Güncelleme Tarihi:

Gül’ü Atina’ya bekliyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2006 00:00

Yunanistan’ın yeni Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini, ancak bunun kayıtsız-şartsız olmadığını söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü Atina’ya davet eden Bakoyani, To Vima’ya demecinde şu mesajı verdi: Türkiye 2006 sonuna kadar limanlarını Rumlara açmak zorunda.

YUNANİSTAN’ın yeni Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani "sıra onda" diyerek Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü Atina’ya beklediğini söyledi; "Kendisiyle büyük bir memnuniyetle görüşeceğim ve sanırım bu yakın bir zamanda gerçekleşecektir" dedi.

Bakoyani dışişleri bakanı olduktan sonra ilk kez To Vima’ya konuştu ve Türkiye’nin AB perspektifini desteklediklerini, ancak bunun kayıtsız şartsız bir destek olmadığını belirtti.

"Avrupalı bir Türkiye bizim çıkarımızadır, ancak bu politika doktrin değildir" diyen Bakoyani, Türkiye’nin Rum bandıralı gemilere ve yolcu uçaklarına liman ve havaalanlarını açması konsunda da "Türkiye ek protokolü 2006 yılı sonuna kadar uygulama yükümlülüğü altına girdi. İki ayı geçtik. Önümüzde daha zaman var. Bizim için müzakere edilemez olan bu uygulamanın gerçekleşmesini bekliyoruz" diye konuştu. Türkiye’nin liman ve havaalanlarını açmaması halinde Yunan hükümetinin ne yapacağı sorusuna ise "Vakti geldiğinde ne yapacağımızı iyi biliyoruz" diyerek kartlarını kapalı tuttu.

KADIN DÜŞMANLIĞI VAR

Kıbrıs konusunda BM Genel Sekreteri Kofi Annan’dan yeni bir girişim üstlenmesini beklediklerini de ifade eden Bakoyani, "Hazırlanacak her şey her iki toplumun da kabul edebileceği şekilde olmalı. Halklar olmadan uzlaşılmış çözüm olmaz" diye konuştu. Bakoyani, babası eski başbakanlardan Kostas Miçotakis’in Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos hakkındaki ağır eleştirileriyle ilgili soruyu da geçiştirmeye çalıştı.

Bakoyani, ilk kadın dışişleri bakanı olması ile ilgili Yunan basınında yayınlanan yazıların bazılarında "kadın düşmanlığı bulunmasından" da şikayet etti.

Türk planına karşı Maraş formülü


KIBRIS Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, yarın Paris’te görüşeceği BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a, Türkiye’nin eylem planına karşılık AB’nin son anda destek verdiği Maraş’ın iadesi teklifini getirecek. Rum Yönetimi, AB Dönem Başkanı Avusturya sayesinde Papadopulos’un büyük bir güç kazandığını belirtiyor. BM; Papadopulos’a "Annan ile görüşmeye eli boş gelirse, bu son görüşmesi olur" mesajını göndermiş ve Genel Sekreter’in Türkiye’nin "KKTC’ye uygulanan izolasyon da dahil tüm ambargoların kaldırılması" şeklinde özetlenen Kıbrıs eylem planını masaya koyacağını açıklamıştı.

Rum medyası, eylem planı karşısında Papadopulos’un köşeye sıkıştığını ancak Avusturya sayesinde elde ettiği AB destekli ’Maraş formülü’ ile Annan’ın karşısına çıkacağını manşetlerine taşıdı. AB, Türkiye ve KKTC’nin tüm itirazlarına rağmen kapalı Maraş kentinin Rumlara iadesi ve Rum tapulu mülklere moratoryum uygulanması halinde, sadece Gazimagosa limanının Rumlar’la ortak işletilmesi formülünü kabul etmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!