Guardian'dan Rusya'ya 'doğalgaz emperyalisti' suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Guardiandan Rusyaya doğalgaz emperyalisti suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 13:19

İngiliz Guardian gazetesi, Rusya’nın bir doğalgaz emperyalisti olduğunu öne sürerek, Rusya’nın AB ve NATO’yu hedefleyen Ukrayna’yı tekrar kendi eksenine döndürmek için bir doğalgaz gerilimi çıkardığını yazdı.

Haberin Devamı

İngiliz Guardian gazetesi, Rusya’nın bir doğalgaz emperyalisti olduğunu belirtti ve enerji emperyalisti olmanın yollarını sıraladı. Günümüz dünyasında ekonominin ve pazar güçlerinin savaşlardan daha etkili hale geldiği yorumu yapıldı.

Daniel Litvin imzalı yorum-haberde, Rusya’nın "enerji güvenliğini" tehdit eden "enerji emparyalisti" tek ülke olmadığı, Ortadoğu, Latin Amerika ve Orta Asya’nın da bu karakterdi taşıdığı dile getirildi.

Haberde, "Enerji emperyalizminin modern dünyanın bir gerçeği olduğunu kavramalıyız" yorumu yapıldı.

'ENERJİ EMPARYALİZMİNİN İKİ YOLU VAR'

Bugün modern enerji emparyalizmine ulaşmanın iki yolu olduğu belirtilen haberde, bunlardan ilkinin Rusya’nın izlediği gibi, üreticilerin stoklarda azaltmaya gitmesi ya da enerji nakil sistemlerine müdahale etmesi olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Haberde, bugün iki Latin Amerika ülkesinin, Hugo Chavez’in Venezüellası’nın ve Evo Morales’in Bolivyası’nın, enerjiyi "emperyalist batıya karşı bir araç olarak kullandığı" dile getirildi.

Gazete, enerji emparyalizmine giden ikinci yolun ise "kaynakların sahibine yönelik siyasi ya da askeri olarak harekete geçmek" olduğunu belirtti.

Haberde buna örnek olarak da "her ne kadar ABD ve İngiltere Irak’ın kitle imsa silahları yüzünden işgal ettiğini söyleseler de özellikle 11 Eylül’ün ardından Suudi Arabistan’a duyulan güvenin azalması ile başlayan süreçte petrol güvenliği korkusunun da işgalde büyük rol oynadığının şüphe götürmez bir gerçek olduğu" yorumu yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!