Guardian'da Osman Öcalan röportajı

Güncelleme Tarihi:

Guardianda Osman Öcalan röportajı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2003 12:30

Haberin Devamı

İngiliz Guardian gazetesi, Kuzey Irak'ta Kandil dağlarındaki muhabirinin haber ve gözlemlerine tam sayfa ayırdı. Yazıda önce, Osman Öcalan'ın, İran-Irak sınırı yakınlarındaki Kandil Dağları'nda bulunan karargâhına giden sapa güzergâhın, şaşırtıcı biçimde işlek olduğu belirtiliyor. Katırlar dağ yamaçlarında ilerlerken Osman Öcalan, "Savaşa değil, kışa hazırlanıyoruz" diye konuşmuş.

Guardian muhabiri, Osman Öcalan'ın, Türkiye'nin en fazla yakalamak istediği biri için fazla rahat ve kendinden emin göründüğünü bildiriyor. Amerika'nın Türkiye'den Irak'a asker göndermesini istemesiyle başlayan yeni müzakerelerde, Türkiye'nin PKK militanlarının etkisiz hale getirilmesi koşulunu öne sürdüğü aktarılıyor. Guardian'daki haber şöyle devam ediyor:

"Asker göndermeye Türk kamuoyu karşı çıksa da, Türkiye'nin etkili generalleri Amerika'yla ilişkilerde, Saddam Hüseyin'in devrilmesi sırasında meydana gelen hasarı gidermek istiyordu. İtirazlar karşısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, asker göndermeyi kolaylaştırmak için Kuzey Irak'ta Amerika ile ortak eylem planı oluşturulmasına çalıştı. Buna, Irak'taki dağlara yerleşmiş PKK güçlerinin devreden çıkarılmasının da dahil edilmesini istedi. Geçen hafta Ankara'ya gelen Amerikan heyetinde, Dışişleri Bakanlığı'nın terörle mücadele koordinatörü Cofer Black de bulunuyordu ve Amerikalılar, örgüte karşı harekete geçme sözünü yerine getirmesi için Türklerden gelen baskılara boyun eğdi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell haftasonunda, "O terörist tehditle uğraşmak için elimizden geleni yapacağız" dedi. Sonradan adını Kadek'e dönüştüren PKK, Dışişleri Bakanlığı'nın terör örgütleri listesinde yer alıyor."

Haberin Devamı

Haberde, baskılar artsa da Osman Öcalan'ın hava saldırıları veya karadan operasyonlarla en azından şimdilik kendilerinin hedef seçileceğine inanmadığı aktarılıyor. Öcalan, "Amerika'nın Türklerin talep ettiği gibi bize saldıracağını sanmıyorum, Türkiye'nin saldırmasına da izin vereceklerini sanmam" diyor, habere göre.Osman Öcalan'ın ayrıca, Irak'a istikrar getirmek için Amerikan ve İngiliz güçleriyle çarpışmak değil işbirliği yapmak istediklerini söylediği aktarılıyor. Guardian'ın haberine göre Osman Öcalan, Kuzey Irak'taki Amerikan güçleriyle gayriresmi temasları olduğunu, bunlarda birbirlerini tanımaya çalıştıklarını" anlatıyor.

Öcalan, Türkiye Irak'a asker gönderince, Kuzey Irak'tan geçecek konvoylara saldırmayacaklarını, ama saldırıya uğrarlarsa cevap vereceklerini de belirtiyor. Guardian'ın bildirdğine göre Osman Öcalan, Türkiye'deki demokratik reformların kendileri için bir anlam taşımadığını, diyalog taleplerine cevap verilmediğini kaydediyor. Görüşme çağrılarına 1 Aralık tarihine kadar cevap verilmemesi halinde, siyasi ve askeri önlemler alacaklarını da belirtiyor.

Kaynak: BBC

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!