Guardian: Erdoğan kamuoyu ile ABD arasında sıkıştı

Güncelleme Tarihi:

Guardian: Erdoğan kamuoyu ile ABD arasında sıkıştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 11:43

PKK saldırılarının yoğunlaşması ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üzerindeki baskının çok arttığı öne sürüldü. İngiliz The Guardian gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın Irak işgali emrini vermesi için çok yoğun bir baskı altına girdiğini öne sürerek “Erdoğan, kamuoyu ile ABD arasında sıkıştı” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

The Guardian gazetesi, Avrupa editörü İan Traynor imzalı analizinde “Kürt saldırılarındaki büyük artış, Irak işgali emrini vermesi için Türk Başbakanı üzerindeki baskıları yoğunlaştırdı” görüşünü dile getirdi.

“Erdoğan, kamuoyu ile ABD arasında sıkıştı” ifadesini de kullanan gazete, “Son 10 yılın Kürt gerillalarınca gerçekleştirilen Türk askerleri ve sivillerine yönelik en öldürücü saldırıların ardından Başbakan Erdoğan’ın Kuzey Irak’a yönelik işgal emrini vermesi konusunda çok yoğun bir baskı altına girdiğini” yazdı.

“ERDOĞAN’IN PRAKMATİK HESABI”

İngiliz gazetesi, Erdoğan’ın son 6 aydır sınır ötesi operasyon için yeşil ışık yakılması için Türk askerlerinden gelen taleplerine direndiğini belirtti. Kuzey Irak’ın istikrarlaştırılmasını istemeyen Washington’un bu tür bir operasyona kuvvetle karşı çıktığına işaret eden gazete, şöyle devam etti:

“Sayın Erdoğan’ın, prakmatik bir yaklaşım ile büyük bir olasılıkla başarısız olacağı hesabını yaparak işgal seçeneğine olumlu bakmıyor. Ankara’daki Batılı diplomatlar da işgalın ters tepebileceği görüşünü paylaşıyorlar. Türk askerleri, 1990 yıllarında Iraklı Kürdistan’ı düzinelerce operasyon düzenledi ancak ayaklamayı bastıramadılar.”

Buna karşın, işgal yetkisini talep eden ordu komutanlarının Erdoğan’a “meydan okudukları”nı öne sürülen analizde Erdoğan’ın, aynı zamanda harekete geçilmesi için kamuoyunun tepkilerine de “kırılgan” olduğu öne sürüldü.

The Guardian, Pazar günü askerlerin öldürülmesinin ardından Erdoğan’ın bir politika değişikliğine işaret ettiğini ancak ayrıntı vermediğini belirtti.

Türkiye ile Irak arasında imzalanan Terörle Mücadele Anlaşması’na da dikkat çeken gazete, Irak tarafının “sıcak takip” talebini reddettiğini kaydederken “Bağdat’ın taahhütlerini yerine getirebileceği konusunda çok kuşkular var” diye yazdı.

Ankara’nın Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi ile iş yapmayı reddettiğini belirten gazete, Türk kamuoyunun Irak işgaline çok kuvvetli bir biçimde karşı olmasına rağmen bu ülkedeki ABD kuvvetlerine lojistik desteğinin Türkiye üzerinde ulaştırıldığına dikkat çekti.

İngiliz gazetesi, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin “Ermeni Soykırımı” tasarısı nedeniyle de gerginleştiğini vurgularken “Ankara, tasarı geçerse Irak’taki ABD’ye yönelik lojistik desteğini bloke edebileceği uyarısını da yapıyor” diye yazdı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!